Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA Parlament i Vijeće ministara BiH o tužbi

SIPA nezakonito radila, Dodik optužuje

26.02.2009.
u 23:00

Izvješće o počinjenom kaznenom dijelu protiv Milorada Dodika i drugih službenika iz Vlade RS-a, dostavljeno Tužiteljstvu BiH mimo znanja direktora SIPA-e i članova kolegija, koji su morali biti upoznati sa sačinjavanjem i dostavom spornog izvješća, sadržaj je informacije koju je, prema riječima predsjedatelja Nikole Špirića, usvojilo Vijeća ministara BiH.

Pronevjera
To znači da je podizanje tužbe protiv premjera i 15-ak dužnosnika u Vladi RS-a, za pronevjeru 145 milijuna proračunskog novca, odrađeno na nezakonit način, zbog čega je Marko Lujić, direktor SIPA-e, dužan u roku od pet dana, kako je odlučeno, poduzeti mjere na utvrđivanju odgovornosti, te o tome u roku od tjedan dana izvjestiti dužnosnike državne Vlade. Predsjedatelj Vijeća ministra BiH kazao je kako ih je direktor Lujić izvijestio da u SIPA-i postoje namjere za uspostavu svojevrsnog vertikalnog informiranja po nacionalnoj osnovi, što je ocijenjeno opasnim jer stvara ambijent za uspostavu paralelizama opasnih za stvaranje potencijalnog nasilnog društva u BiH.

Što je Špirić mislio pod ovom formulacijom, najbolje je pojasnio njegov stranački šef i premijer RS-a Milorad Dodik, koji je bio puno precizniji. On je u razgovoru za beogradske Večernje novisti iznio podatak kako bivša bošnjačka obavještajna služba (AID) djeluje u Agenciji za istrage i zaštitu te u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Paralelizmi
“Ako se ne prevladaju paralelizmi, onda ne vidim razlog zbog kojeg bi netko tu ostajao? Kakva je svrha institucija ako će u njima netko, samo zato što je Srbin, biti zaobiđen. Mi u zajedničkim institucijama nećemo sjediti samo da bismo im davali legitimitet. Ako ne budemo mogli to riješiti, sjest ćemo i odlučiti kako dalje”, poručio je Dodik najavljujući mogućnost izlaska svih srpskih dužnosnika iz institucija državne vlasti. Za Sud BiH je kazao kako je napravljen kao umjetna tvorevina i da bi se sudilo Srbima, zbog čega je u četvrtak na sjednici Parlamenta BiH srpski Klub zastupnika predložio da Visoko sudbeno vijeće u roku od mjesec dana ispita referentnost stranih tužitelja u BiH.

Zbog eliminiranja, kako su rekli, paralelizama u državnoj vlasti, srpski zastupnici tražili su pokretanje istrage o utvrđivanju odgovornosti za nezakoniti rad, protiv čega su glasovali bošnjački, dok su zastupnici iz reda hrvatskoga naroda bili suzdržani. Očito spremni na sve opcije, predstavnici vlasti iz RS-a, prema riječima premijera Dodika, imaju plan za novonastalu situaciju. “Sigurno je da nećemo napraviti nikakvu avanturu. Pripremili smo niz kratkoročnih i dugoročnih mjera, s čime će javnost biti uskoro upoznata”, piručio je zagonetno Milorad Dodik.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije