Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: NIKOLA TOMAŠEVIĆ

Sinjanin koji vraća Mesića

obz-nikola-txt.jpg
import
21.07.2006.
u 10:16

Sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević osoba je velika ugleda. I jedini, valjda, koji viteškoj igri Alki može vratiti dignitet, posljednjih godina opasno poljuljan. Stasiti 54-godišnji diplomirani pravnik osvojio je simpatije birača na posljednjim lokalnim izborima te je kao nezavisni kandidat, predvodeći listu oporbenih stranaka, srušio s vlasti HDZ i Matu Jukića. Kampanju je iznio na svojim leđima. Napustio je direktorski posao u pošti i uhvatio se u koštac s gorućim problemima Sinja. A osim Alke, koja je ponajviše medijski eksponirana, Tomašević se posvetio gospodarskoj revitalizaciji kraja, koji je u svoje zlatno doba imao trećinu stočnog fonda Dalmacije te proizvodnju od pet milijuna litara mlijeka.

Tomašević je bio član Saveza komunista 14 godina. Do višestranačja je obnašao dužnosti tajnika Skupštine općine te potpredsjednika Izvršnog vijeća. Odrekao se članstva 1990., kada je izabran za alkarskog vojvodu. Još se pamti njegov govor, korektan i odmjeren, a opet ispunjen tako dugo zatiranim nacionalnim zanosom.

Zapravo, Tomašević je u moderno doba bio prvi alkarski vojvoda građanin, budući da su tu čast obično dobivali narodni heroji, generali... Potječe iz katoličke sinjske obitelji i smatra se najboljim živućim poznavateljem Statuta VAD-a. Alka mu je, kažu, strast i neizmjerna ljubav. Svoj karakter pokazao je i kad je povukao kandidaturu za Upravni odbor VAD-a, nakon što su Jukić i kompanija izbacili Antu Kotromanovića, a Luka Podrug brutalno izvrijeđao predsjednika Mesića.

Po Tomaševiću su Sinjani mogli navijati sat. S posla bi preko sinjske pijace krenuo kući na ručak u podne, a natrag bi ga vidjeli za po ure. Uvijek točan, precizan. Nažalost, ratna zbivanja dokinula su mu apsolutnu pedantnost. Nema auto, ali zato rado baci sa svojom klapom na balote. To mu je velika strast, premda će neki zlobno dometnuti kako je bolji čovik nego balotaš. Pravljenje domaćeg vina Tomaševiću je draga zanimacija, a svakoga će putnika namjernika rado pozvati u dom i obasuti tradicionalnom gostoljubivošću, po kojoj su Sinjani nadaleko bili poznati. I opet će biti, uvjeren je Tomašević, koji Sinju i Sinjanima prognozira sjajnu budućnost. Poštuju ga i politički protivnici, čak i kad se ne slažu s njim. Uostalom, kako i sam Tomašević kaže, u Hrvatskoj više nema loših političkih stranaka, ali ima loših pojedinaca u strankama.

Vrijeme je na našoj strani, radi za nas, kaže sinjski gradonačelnik, siguran kako će i Alka i Sinj konačno izaći na pravi put i postati prvorazredna atrakcija u međunarodnim razmjerima. Predsjednika Mesića pod svaku cijenu želi vidjeti na ovogodišnjoj Alki i spreman je pružiti sve potrebne garancije da se neželjeni prizori iz nedavne prošlosti neće ponoviti. Sinjani i alkari su, kaže, umorni od podjela, sukoba i politiziranja. Ako tko tome može stati na kraj, onda je to sasvim sigurno upravo Nikola Tomašević, aktualni sinjski gradonačelnik i potomak hrabrih boraca koji su taj hrvatski grad obranili od Osmanlija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije