Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar zdravlja

Varga: Mediji zbunjuju narod. Otvoreni smo na sve komunikacije, i govorimo istinu

Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
19.05.2015.
u 10:13

Varga je odbacio primjedbe da izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju idu na ruku privatnom kapitalu. Kazao je da žele ''solidarni sustav u kojem svaki pacijent ima jednaka prava u zdravstvu''.

Ministar zdravlja Siniša Varga gostovao je u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje u kojoj je kazao da žele ''solidarni sustav u kojem, neovisno o imovinskom stanju, svaki pacijent ima jednaka prava u zdravstvu'', javlja HRT.

- Želimo veću odgovornost na županijama i Gradu Zagrebu kako bi bili neposredno odgovorni za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja treba biti mjesto na kojem će se vršiti specijalistički pregledi, dodao je Varga.

Ministar je odbacio primjedbe da izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju idu na ruku privatnom kapitalu poručivši kako će javno zdravstvo ostati zaštićeno kao i dosad. To što su izmjene zakona idu u hitnu saborsku proceduru tumačio je i time što je Hrvatska u proceduri za opravdavanje prekomjernog deficita.

U emisiji su osim Varge gostovali predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec i predsjednik Sindikata hrvatskih liječnika Ivica Babić. Babić smatra da Vlada zlorabi hitnu proceduru te da se ne zna tko je dokument prijedloga izmjena i dopuna napisao i potpisao, a Prenđa Trupec je kazala da idu u potpuno standardnu proceduru.

- Sve je poslano socijalnim partnerima, na vrlo iscrpnim sastancima rane skupine se radi, a brzina je bitna jer je bitno napraviti promjene na korist pacijenata. Sam izričaj sada brusimo sa socijalnim partnerima-rekla je Trupec.

Ćorušić smatra da se hitna procedura mogla izbjeći. Istaknuo je da je ''zdravstveni sustav najkompleksniji u društvu'' te da je ''potreban je dogovor o tome kamo treba krenuti''.

- Ovo nisu izmjene i dopune, ovo je promjena kompletne zdravstvene regulative- dodao je Ćorušić za Hrvatski radio.

Ministar Varga u emisiji je također istaknuo da ''s obzirom da smo u predizbornoj godini, u medije dolaze tonovi koji isključivo služe tome da zbunjuju narod''.

- Otvoreni smo na sve komunikacije, i govorimo istinu, dodao je Varga.

>> Nikica Gabrić: Priznajmo da najviše privatne prakse ima u državnim bolnicama

Komentara 15

UI
Uvijek_iskreno
11:17 19.05.2015.

Uz vas nitko nije zaštićen.

Avatar mirica19
mirica19
12:47 19.05.2015.

Već sad pacijenti nemaju jednaka prava. Oni koji si to mogu priuštit, odlaze u veće gradove na liječenje, koji ne mogu, trpe bahate i nesposobne liječnike kojima nije stalo do posla koji rada. To je žalosno, a time se nitko ne bavi.

Avatar mili99
mili99
11:42 19.05.2015.

Tko normalan bi uopće ista više mogao povjerovati ovom Vargi? Pa on je potpuno izgubio kredibilitet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije