Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarsko-socijalno vijeće

Sindikati idu u prosvjed zbog reformi Vlade

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
26.04.2016.
u 06:45

Dijagnoza ministra Nakića neosporna je, no to su ustvrdili i Varga i Ostojić, a nitko ne nudi sustavno rješenje nego samo parcijalne intervencije

Socijalni partneri slažu se da je dijagnoza zdravstvenog sustava koju je postavio ministar Dario Nakić neosporna, ali istu su dijagnozu postavili prije njega i Siniša Varga i Rajko Ostojić, a nitko ni danas ne nudi sustavno rješenje nego parcijalne intervencije isključivo po džepovima građana, čulo se jučer sa sindikalne strane nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. – Generalno se protivimo takvoj dinamici i upravo zbog najavljene zdravstvene i mirovinske reforme najavili smo prosvjed na Praznik rada – kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Povoljno samo zdravima

Sindikatima je neprihvatljiv i dopunski rad liječnika, poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije i restrikcije Hitne službe uz nepripremljene uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. – Nije u redu zbog zloporaba Hitne službe kazniti sve građane, a jednako je neprihvatljivo usmjeravanje dopunskog zdravstvenog osiguranja u privatna osiguravajuća društva. Oni će imati jeftinije police, ali za mlade i zdrave, a stariji i bolesni ostat će u javnom sustavu koji neće moći opstati – govori Novosel.

Sve su se tri strane GSV-a suglasile da Vlada mora uključiti socijalne partnere u radnu skupinu za reformu zdravstvenog sustava. Poslodavci su inzistirali da se zdravstvena reforma i ostale promjene sustava donose na temelju dijaloga, a ne da socijalni partneri budu prisiljeni podržati ili kritizirati gotove prijedloge. Istaknuli su kako podržavaju Vladu u namjeri da do kraja mandata otplati dug zdravstva koji i dalje iznosi 2,5 milijardi kuna, ali istaknuli su i kako je nužno zadržati kvalitetu usluge što uključuje i povećanje kvota za zapošljavanje liječnika.

– Hrvatska je po kvaliteti zdravstva na 16. mjestu u EU pri čemu ulaže oko 400 eura po pacijentu dok istodobno Slovenija ulaže oko 800 eura. Taj jaz kompenziramo niskim plaćama osoblja – istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Petrov: Nema novca

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov jučer je komentirao najave sindikalnih prosvjeda 1. svibnja ustvrdivši kako je bitno da radnici shvate kako se Hrvatska još nalazi u teškoj gospodarskoj situaciji te da zbog toga nema novca za povećanje plaća na koje oni računaju.

– Apeliram na odgovornost svih onih koji misle da mogu tužiti državu jer nadam se da shvaćaju da time mogu ugroziti cijeli sustav – rekao je Petrov te dodao da on sigurno nije čovjek koji će sindikatima nuditi lažna obećanja kako bi kupio vrijeme.

>> Prosvjedni marš 'Kapital napada' od Radničkog doma do Trga Franje Tuđmana

Ključne riječi

Komentara 6

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:14 26.04.2016.

Pa vi ste znali situaciju a niste govorili kaj nemrete nego ste nam lagali da vimozete sve samo da dobite podrsku za mandat a sad se vadite kao lazljivci. O tome je stvar da nam nitko ne go b orii kaj nemre nego samo kamoze i potom se izgovarati na situaciju .to bi ja nazvao vuci za nos sirotinju koja vam je dala mandat pljuc.

AN
anonimna1
09:12 26.04.2016.

ništa dobro nikad i niste napravili za narod samo stege,i ukidanje prava igrate se strpljenjem radnika.a nemate hrabrosti osudit kriminalce oporezovat bogate koji imaju nekoliko stanova, vila i druge nekretnine, jer ste i vi među njima.nadam se da su sindikati iskreni, da to nije samo jedna neuspjela uzbuna.da če organizirat prikupljanje potpisa po cijeloj hrvatskoj protiv ovi katastrofalnih reformi.

Avatar kravata
kravata
13:32 26.04.2016.

Svima dat koliko traze a pred svaku kucu vozilo hitne pomoci sa pratnjom sve zaposlit u drzavne institucije, sve placanja ukinut pa i struju koja dokazi po zici, vodu koja dolazi po cijevi, svima dat novaca da mogu putovat, akoo to ne sindikati na ulice smjena vlade pa opet ponovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije