Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRALI NAKON ISTUPA SINDIKATA

Zvečevo: Nikad nismo pakirali čokoladicu 'Mond' u kaznionici Požega

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/2
15.12.2023.
u 14:57

Sindikat podnosi prijavu protiv Uprave Zečeva zbog niza navodnih nepravilnosti u poslovanju. Ove optužbe, koje uključuju upravljanje radnom snagom i poslovne odluke, otvaraju pitanje o poslovnim standardima i pravima radnika u sektoru.

Nakon optužbi sindikata PPDIV koji je mjerodavnim institucijama prijavio niz propusta u poslovanju industrije Zvečevo, u petak poslijepodne iz Zvečeva su poslali demantij nekih tvrdnji, posebno se osvrčući na navodno nezadovoljavajuće higijenske uvjete te rad radnica u nesigurnim uvjetima. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Ovim putem želimo naglasiti da su navedene informacije od strane sindikata PPDIV u potpunosti netočne. Društvo Zvečevo d.d. nikada nije pakiralo čokoladicu branda Mond u kaznionici Požega. Pakiranje navedene čokolade nije moguće pakirati nigdje drugdje osim u prostorijama naše tvornice. Navedeni brand nije moguće proizvesti, a da pri tome isti posljedično nije odmah i zapakiran.

Zvečevo d.d. suradnju sa Zatvorom u Požegi ostvaruje u skladu s primjenjivim propisima te Ugovorom o usluzi fizičkog rada zatvorenika od 1. rujna 2023. godine. Pravilnikom o radu i raspolaganju novcem zatvorenika (“Narodne novine” br. 67/22.) propisano je da se rad zatvorenika obavlja na način koji je utvrđen prema tehnološkom standardu za pojedinu vrstu rada. Posebno bih željeli istaknuti da su svi proizvodi koji se dostavljaju u Zatvor u Požegi već vakumski pakirani u zaštitne folije te nitko nema izravan i nezaštićen kontakt s hranom, pa tako ni zatvorenici kaznionice u Požegi. Zbog toga su neosnovani navodi o nepoštivanju higijenskih i sanitarnih propisa.

Mjesto rada radnika Zvečeva jest Požega te druga mjesta u kojima Zvečevo obavlja svoju djelatnost. Djelatnost se u Zatvoru obavlja u skladu s ugovorom i propisima, a radnici Zvečeva ulaze u skladu sa sigurnosnom procjenom službi u Zatvoru, uz stalnu prisutnost pravosudne policije. Dakle, sigurnost radnika je u svakom slučaju osigurana. Ovim putem želimo izraziti ožalošćenost da pojedinac iznosi ove netočne i neistinite navode te time stvara pozamašnu štetu Društvu Zvečevo d.d. te svim zaposlenicima Društva Zvečevo d.d. u ovim i više nego izazovnim vremenima.

Također, želimo naglasiti da Društvo Zvečevo d.d. kontinuirano nastoji, i u tome uspijeva, poboljšati uvjete rada s posebnim naglaskom na plaće. Društvo Zvečevo d.d. zapošljava u ovome trenutku 256 zaposlenih, kojima uredno isplaćuje plaće te svaki prekovremeni rad. Društvo Zvečevo d.d. je jedno od posljednjih proizvodnih kompanija u Republici Hrvatskoj te jedno od rijetkih proizvodnih kompanija u Slavoniji koje svojim trudom, energijom i upornošću nastoji osigurati neograničeno poslovanje i daljnji prosperitet te time i opstojnost na izuzetno konkurentnom tržištu.

POVEZANI ČLANCI:

Sindikat: Zvečevo šalje radnice u zatvor, a zatvorenici rade u nehigijenskim uvjetima

Iz sindikata tvrde kako su se još u jeku korona krize obraćali institucijama radi prekršaja u vezi s radnim odnosima, među kojima je i činjenica da je Zvečevo u ožujku 2020. otpustilo 58 radnika za koje je istodobno koristilo potpore za očuvanje radnih mjesta.

Iako se po spomenutom pitanju očitovalo nadležno ministarstvo koje je naknadnom revizijom utvrdilo da je poslodavac Zvečevo d.d. uručio poslovno uvjetovane otkaze za 58 radnika već u ožujku 2020. godine kao i da će se od poslodavca zatražiti povrat sredstava za potpore isplaćene za ožujak i travanj dok je Državni inspektorat protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca, podnio optužni prijedlog radi osnovane sumnje na počinjenje niza prekršaja iz Zakona o radu, položaj radnika se, nažalost, nije ni malo poboljšao kaže se u priopćenju potpisanom od strane čelnika PPDIV-a Denisa Paradiša.

Riječ je, doznajemo, o 400 tisuća kuna za koje su, kako kažu u sindikatu, tek nakon nekoliko upita Područnom uredu HZZ-a u Požegi dobili odgovor kako je povrat sredstava koja su primljena za “očuvanje” radnih mjesta "reguliran Sporazumom o izvansudskoj nagodbi te je dogovoreno vraćanje sredstava koja nisu niti trebala biti dodijeljena na maksimalan broj rata, odnosno u 60 rata".

Dakle, sredstva koja su primljena bez osnove, vraćaju se kroz razdoblje od 5 godina, upozoravaju iz sindikata, kako i da Zvečevo svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici konditorskih proizvoda u tvornici u Požegi, već svoje radnice (isključivo ženske osobe) šalje usmenim nalogom i na rad u tamošnji zatvor "da uče i nadziru rad zatvorenika (punoljetne muške osobe) prilikom pakiranja prehrambenih proizvoda Zvečeva".

Pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno penitencijarna ustanova, koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto rada radnika zaposlenih u prehrambenoj industriji, koji nisu ni stručni, ni adekvatno obučeni za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode. Obzirom da poslodavac posluje sukladno standardima kvalitete ISO 9001:215, HACCP, KOSHER, HALAL i IFS verzija 6, teško je shvatiti kako se navedeni standardi osiguravaju u slučaju pakiranja proizvoda (čokolada Mikado i Mond čokoladice) izvan tvornice, u prostoru spomenutog zatvora te uz sudjelovanje osoba koje izdržavaju kaznu zatvora ističu iz sindikata te dodaju kako je jedna od radnica koje su upućivane usmenim nalogom na rad u spomenuti zatvor je i sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća Anica Đurina od koje su saznali da se u kaznionicu nose i neki manji strojevi (za zavarivanje pakiranja u koje idu Mond čokoladice) te da zatvorenici koji obavljaju rad nemaju niti higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu.

Štoviše, rad obavljaju bez maske koju inače obavezno nose svi radnici kada te poslove obavljaju u tvornici, zatim bez adekvatne odjeće, kao i kute za rad te bez kape i rukavica napominju te dodaju kako, s obzirom na opisanu situaciju, "postoji sumnja da se prilikom pakiranja ne osiguravaju jednaki uvjeti proizvodnje čokolade u prostoru u kojem se vrši pakiranje (prostorije zatvora ne moraju podlijegati istim standardima čistoće)". Moguće je, dodaju i da zatvorenici nemaju znanja, zdravstvene potvrde ili opremu i sredstva rada za obavljanje posla koje imaju radnici u tvornici.

Stoga postoji strah da se na taj način ugrožava zdravlje i sigurnost konzumenata krajnjeg proizvoda kako bi Zvečevo moglo, za simboličan iznos, dobiti dodatnu radnu snagu koja nema sve potrebne certifikate za rad s prehrambenim proizvodima te time, za poslodavca, nema troška niti u tom pogledu objašnjavaju.

POVEZANI ČLANCI:

Uz navedene te navedene propuste, poslodavac, kako tvrde, nastavlja i s d drugim propustima u odnosu na radnike te Sindikat PPDIV Državnom inspektoratu prijavio i da poslodavac radnicima već godinama ne isplaćuje plaću najkasnije do 15. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec niti je ikada radnicima dostavljen obračun neisplaćene plaće čime se izbjegava i isplata kamata koje duguje radnicima zbog kašnjenja u isplati plaće; ne obavještava radnike o promjeni rasporeda rada najmanje tjedan dana unaprijed (radnike se informira o rasporedu radnog vremena najviše nekoliko dana unaprijed ili o promjeni rasporeda radnog vremena čak i u tijeku radnog dana); ne uručuje radnicima pisani zahtjev za prekovremeni rad niti je od radnika od kojih je to obvezan pribavio izjavu o dobrovoljnom pristanku na prekovremeni rad te da se radnicima ne omogućava korištenje dnevnog odmora obzirom da učestalo rade do 22 sata te sutradan moraju doći na posao u 6 sati.

Obzirom na primjenu videonadzora u Zvečevu prijava je poslana i Agenciji za zaštitu osobnih podataka jer je upitno kako poslodavac i u koje svrhe koristi nadzorne uređaje te da li je osigurano da se sa snimljenim materijalima postupa kao s osobnim podacima radnika, odnosno kome su sve snimljeni materijali dostupni dodaju, kao i da je sindikalna povjerenica Sindikata PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća Anica Đurina, uz pomoć Sindikata PPDIV-a, i po drugi put podnijela zahtjev za zaštitu svog dostojanstva zbog izloženosti neprimjerenom, verbalno agresivnom i omalovažavajućem ponašanju od strane predstavnika poslodavca, uključujući i predsjednika uprave Zdravka Alvira "na koji, za sada, nije odgovoreno te po navedenom pitanju očekujemo podnošenje tužbe premda je, prvi postupak koji se vodio zbog ranije povrede dostojanstva, okončan nagodbom".

Dodatno ističemo da se radi o povjerljivom postupanju, ali je prema saznanjima ovoga Sindikata i radnice, sam poslodavac obznanio sadržaj zahtjeva, pa se u tom smislu ne smatramo vezanima dužnošću čuvanja tajne upozorili su iz PPDIV-a.

VIDEO Navijači Hajduka dobili tužbu protiv Zdravka Mamića, mora im platiti odštetu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije