Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIMONOVIĆEV PLAN ZA ZATVORE

Šimonović: Upravitelji ostaju ako prežive moje čistilište

Autor
Ivanka Toma
21.11.2008.
u 20:00

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavljuje da će se do kraja godine donijeti cjelovit akcijski plan za sređivanje stanja u zatvorskom sustavu. Plan se sastoji od triju ključnih točaka, a rezultate trebao bi dati do lipnja iduće godine. Prva je točka povećanje zatvorskih kapaciteta, druga je bolja organizacija unutar sustava, a treća alternativno odsluživanje kazna.

Šimonović: Preispitat ćemo odlazak zatvorenika na dopuste kao i načine odsluženja kazne u zatvorima

Šimonović: Petrač premješten u dogovoru Ministarstva pravosuđa i MUP-a

Hrvoje Petrač prebačen iz Lepoglave u Pulu uz jako osiguranje

Šimonović: Rotacija svih upravitelja zatvora i kaznionica u Hrvatskoj

Nove ćelije
O gradnji novih zatvora Šimonović bi jasniju sliku trebao imati možda već idućega tjedna, kada planira susret s predstavnicima Svjetske banke s kojima bi trebao razmotriti mogućnosti i uvjete financiranja gradnje novih zatvora. Prostor za poboljšanja Šimonović vidi i unutar sustava u smislu njegove bolje organizacije te racionalnije uporabe postojećih kapaciteta. U procesu sređivanja zatvorskog sustava svi rukovoditelji, kaže Šimonović, proći će kroz čistilište.

– Tko preživi čistilište imat će moje povjerenje – izjavio je ministar navodeći da je tu poruku vrlo otvoreno odaslao svim upraviteljima zatvora u četvrtak, kada ih je okupio u Lepoglavi.

– Rekao sam im da trebaju steći moje povjerenje, a da će za to biti dva kriterija. Jedan je stanje u kući u kojoj su dosad radili, a drugi njihova sposobnost i odlučnost da prijave što se događa u ustanovi u koju će biti poslani – kaže Šimonović. Objašnjava da su inspekcijski kapaciteti kojima raspolaže ograničeni, da je inspekcija trenutačno angažirana u Lepoglavi te od rukovoditelja očekuje da prijave nepravilnosti koje će zateći u kući u koju budu raspoređeni. – Postoji mogućnost solidarnosti među upraviteljima u tom smislu da pokrivaju jedni druge, ali sumnjam da će se to dogoditi – kaže ministar.

Damjanović: 'Nisam ja Petrača puštao na vikende!'

Ivan Damjanović: Benko nije govorio istinu o dopustu D. Zečeviću

Petrač se žali da je zbog premještaja u Pulu izgubio niz pogodnosti

Petrač premješten zbog krivotvorine


Rad za opće dobro

Kao jako važnu stavku za rješavanje problema prenapučenosti zatvora ministar ističe mogućnost alternativnog odsluženja kazna. – Postoje sustavi u kojima se čak 30 posto kazna izvršava na taj način – kaže Šimonović dodajući da će do kraja prve polovice iduće godine barem udvostručiti broj osoba koje kaznu, umjesto u zatvoru, odslužuju radom za opće dobro ili na neki drugi način.

– Smatram i da se pritvori prečesto određuju – ustvrdio je Šimonović napominjući kako nije dobro da imamo slučajeve da se nekome odredi pritvor te da potom ta osoba bude kažnjena uvjetnom kaznom.


U 2009. novi kazneni zakon

Među uzrocima prenapučenosti zatvora, koja je još prije četiri godine bila veća od 150 posto, jest i kaznena politika. Ministar Šimonović stavlja do znanja da je svjestan toga problema, no još ne želi reći hoće li u svom mandatu pokrenuti ozbiljnije promjene u tom smjeru. Jedino je najavio da će u drugoj polovici iduće godine Hrvatska dobiti novu, suvremenu novelu Kaznenog zakona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije