Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2017. u 15:12

Spektakl u Splitu oko odluka suda zasigurno neće pomoći malom Cesareu

Masovno oduševljenje na Pujankama“, naslovio je jedan hrvatski portal raspoloženje prisutnih nakon odluke da se odgađa oduzimanje djeteta Cesarea majci Nini Kuluz. Oduzimanje, ili pravno rečeno ovrha, samo je odgođeno. Znači li to da smo poveli jedan nula u utakmici s Italijom? Dramatični slučaj djeteta s kojim bi, što je razumljivo, nakon rastave htjelo živjeti oboje roditelja, pretvorio se u utakmicu. Došli su čak i navijači (nogometni i oni drugi), sve je izravno prenošeno na društvenim mrežama, a web stranice objavljivale su što se događa na terenu kao kada prenose utakmice. Navodno se pjevala i “Lijepa naša”.

Dijete nije nogometna lopta, a dvoje roditelja nisu državne reprezentacije. Zar se ne bismo svi trebali posramiti takvog navijačkog ozračja oko sudbine jednog djeteta? Ljudska drama pretvorena je u navijačku euforiju. A sud će na koncu presuditi bez obzira na navijačke strasti.

U Europi se godišnje u prosjeku sklapa 13% mješovitih brakova, kako se nazivaju oni između osoba iz različitih država. U Italiji je 2015. sklopljeno više od 24.000 mješovitih brakova, a 8657 ih je završilo razvodom. Talijanski zakon iz 2006. određuje da oboje roditelja ostaju roditelji te moraju voditi skrb nad djetetom proporcionalno zaradama. To je preuzeto iz europske regulative tzv. Bruxelles II bis. „Europska uredba utvrđuje pravila o nadležnosti, priznavanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim stvarima i stvarima koje se odnose na roditeljsku odgovornost za zajedničku djecu“. Između zemalja članica EU nadležan je sudac zemlje u kojoj je dijete boravilo prije otmice. A, prema haaškoj konvenciji iz 1980., koja je temelj europskih uredbi, dijete se smatra otetim ako jedan roditelj ode s njime u drugu državu bez znanja drugog roditelja.

Ne ulazeći u odnose i razloge raskida veze između Nine Kuluz i Alessandra Avenatija, žalosni spektakl u Splitu oko odluka suda zasigurno neće pomoći malom Cesareu.

Komentara 9

Avatar anticenzura
anticenzura
15:58 28.06.2017.

Ako je doticna otela dijete od vlastitog oca i sakrivala se godinama u Bosni, pitam se sto bi drugo bila u stanju oteti i sakriti? Za mene je zena uneracunjiva i opasna po okolicu. Dijete nije lutka, mozes ti imati milijun problema, ali ne mozes oteti dijete i od roditelja i pobjeci u drugu zemlju. Postoje bracni savjetnici i mali milijun institucija u Italiji koji bi te znali savjetovati i rijesiti tvoj problem. Ona je znala da je u krivu i zato je i kidnula.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
15:22 28.06.2017.

Otela je dijete i točka. U zatvor ju treba strpati.

Avatar debela koli
debela koli
15:26 28.06.2017.

Pobjedit će pravda i i mali će se Cesare vratiti u Italiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije