Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZA REŠETAKA Još se traga za dvojicom bjegunaca koji su prošli mjesec pobjegli iz zatvora u Splitu i kaznionice u Valturi

Sigurnosni nedostaci u Bilicama

12.07.2006.
u 18:27

ZAGREB I dok je Igor Andrić, bjegunac iz splitskog zatvora, u akciji specijalaca uhićen u BiH, još uvijek se ne zna gdje je njegov sudrug u bijegu Marijan Bešlić. Policija traga i za Matijom Brkićem, bjeguncem iz kaznionice u Valturi. U međuvremenu su u splitskom zatvoru i pulskoj kaznionici završene interne istrage. Trojica pravosudnih policajca koje je upravitelj Okružnog zatvora na Bilicima udaljio s dužnosti vraćeni su na posao dok se stegovni postupak nastavlja. Upravni nadzor u Bilicama pokazao je da ima nedostataka.

Potrebno je provesti 17 mjera kako bi se nedostaci, uglavnom tehničke prirode, uklonili tijekom ljeta. Riječ je o sigurnosnim barijerama, prenamjeni prostora... kaže Miro Mihoci, načelnik Službe osiguranja. U Valturi nedostaci nisu ustanovljeni. Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, kazao je da to nije bio klasičan bijeg jer tamo nema fizičkih prepreka. Takvih udaljenja u Valturi je u 20 godina postojanja bilo stotinjak. To je jedina kaznionica otvorenog tipa iz koje se doslovno može odšetati.

No, izvor koji želi ostati anoniman tvrdi da je u slučaju Brkić napravljeno puno propusta, jer je on višestruki povratnik, protiv kojega se vodi postupak zbog napada na policajca. Taj izvor pojašnjava da Brkić, s obzirom na svoju reputaciju, nije ni smio biti u Valturi, te tvrdi da su se njegovi pomagači vozilom uvezli u krug kaznionice. No, Damjanović to negira. Iako je Valtura kaznionica otvorenog tipa, u nju nije tako lako ući. Koliko mi je poznato, taj je zatvorenik osuđivan uglavnom na kratke kazne, pa je stručni tim vjerojatno odlučio da izdržava kaznu u Valturi kazao je Damjanović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije