Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEBRIGA Zbog dotrajalih pročelja i starih krovova neke šibenske ulice opasne za prolaznike

Šibenik: Na Dobriću s krova zaštićene stare kuće padaju crepovi

02.04.2009.
u 18:29

Oprez! Padaju kupe s krovova, poruka napisana rukom i zalijepljena na staklo kafića The Beat Bar na Dobriću u središtu grada jedino je upozorenje za prolaznike nakon što su u nekoliko navrata s krova stare zgrade na ulicu padali crepovi.

Opasnost postoji
Na sreću, nitko nije ozlijeđen, ali potencijalna opasnost za ovu vrlo prometnu ulicu i dalje postoji. Naime, incident poput onoga u Zadru od prije dvije godine, kada je crijep s kuće u Kalelargi pao ravno na glavu prolaznika, vrlo lako može postati realnost i u Krešimirovu gradu.

– Najgore je to što se može dogoditi tragedija pa da se tek onda o tomu ozbiljno počne govoriti. Mi smo u središtu grada, ovdje se okupljaju stotine mladih, tu je dućan igračaka, fast food, sve na nekoliko metara. Jedna kupa prije nekoliko dana pala je ravno pred mene dok sam stajala na vratima dućana. To je komad koji u najgorem slučaju može ubiti čovjeka – kazala je Anđela Skroza, prodavačica u dječjem dućanu Kockica.

Jedina stanarka zgrade i “buduća” vlasnica Jagoda Birin tvrdi da su joj ruke vezane. Objašnjava da se zasad ne može učiniti ništa jer se oko vlasništva nad tom kućom spori nekoliko ljudi.

Nema novca
– Kuća je u sudskome sporu. U velikome dijelu je vlasništvo moga pokojnog supruga, a uskoro, nadam se, i moje. Ja novca za obnovu krova i zgrade, koja je inače spomenik kulture, nemam. Živim od 1350 kuna mirovine, kuhinja mi prokišnjava, sve se urušava. Ali eto..., to nikoga nije briga. Ne želim biti kriva za eventualnu tragediju. Moran naglasiti da je u ratu krov pogođen te da, nažalost, još nije obnovljen – kazala je Jagoda.

Tvrdi da je u nekoliko navrata tražila pomoć grada, čak je molila suvlasnika kuće da riješe ovaj gorući problem.

– Ako su Srbima mogli obnoviti kuće, mogu i nama krov. Suvlasnika nije briga – dodala je Jagoda i istaknula kako to nisu primjereni uvjeti za život, niti je u redu da zaštićeni spomenik kulture u najstožem centru grada umjesto turističke atrakcije predstavlja potencijalnu opasnost za svakoga tko prolazi Dobrićem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije