Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH Tomislav Mrdeža, hrvatski barist godine, spreman za svjetsko natjecanje

Šibenčani kuhaju najbolju kavu

24.03.2009.
u 15:20

Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi... riječi su kojima stara poslovica opisuje svima poznat napitak – kavu. Ujutro za dobar početak dana, popodne za užitak, a malo tko će vam oprostiti loše napravljenu kavu. A najbolji baristi, umjetnici majstori kave, jesu – Šibenčani. Ovih dana najtraženiji espresso cappuccino je onaj Tomislava Mrdeže, najboljega majstora barista u Hrvatskoj.

Titulu svojevrsnog sommeliera kave godine Tomislav će pokušati obraniti i na Svjetskom prvenstvu barista u SAD-u, u Atlanti od 16. do 19. travnja.

Čarobna formula
– Za dobar espresso potrebno je puno svježine, prvenstveno kave, koju meljemo, aparata, koji treba biti čist, uredan i, naravno, servisiran. I najvažnija u cijelom poslu jest svježina osobe koja ga radi. To je čarobna formula, moja tajna uspjeha – kazao je Mrdeža, inače terenski coffee ekspert kave Illy opatijske tvrtke Nikas.

Pripreme za svjetsko natjecanje već su u punom jeku, a uspjeh bi, tvrdi Tomislav, bio plasman u gornju polovinu ljestvice.

– Na svjetskome prvenstvu sudjeluje 70-ak država i konkurencija nikad nije bila jača. U prostorijama tvrtke Nikas napravili su mi simulaciju prostorije, aparata i uvjeta koji vladaju na Svjetskom prvenstvu, tako da imam idealne uvjete za vježbu – otkriva Tomislav.

Baltazar
U Atlanti u WBC (World Barista Championship) kategoriji Tomislav će u petnaest minuta morati pripremiti četiri espressa, četiri cappuccina i četiri napitka na bazi kave.

– To je vrlo zahtjevan posao. Moj koktel iznenađenja je baltazar, po poznatom hrvatskom crtiću, sastojci će, dakako, ostati tajna, a ispijaju se iz epruvete – otkriva Tomislav.

U SAD putuje s kolegama Zlatkom Vukičevićem, komercijalistom, i Romeom Lambarom, koordinatorom organizacije hrvatskoga natjecanja. Svi oni dio su i Universita del caffe della Croazia prošle godine otvorena u Opatiji, a jedno je od osam sveučilišta kave na svijetu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije