Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ Počela prodaja pirotehničkih sredstava drugog razreda

Shakira može biti opasna za neoprezne Međimurce

15.12.2008.
u 16:11

Salsa za početak, a onda na scenu stupa vrckava Shakira. Nakon nje malo Dalmatinke i za kraj Plava balada. Zvuči kao glazbeni repertoar neke lude fešte, no riječ je o zvučnim nazivima još zvučnijih pirotehničkih sredstava II. razreda, koja su od danas i službeno u prodaji.

Nije više “za zabavu”
Izmjenom zakona pirotehnička sredstva zbog opasnosti nemaju više pridjev “za zabavu” jer se svake godine događaju nesreće u kojima najčešće stradavaju djeca. Pirotehnička sredstva razvrstavaju se u nekoliko kategorija prema vrsti uporabe, namjene, razini rizika i buke.

– Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se koristiti i prodavati tijekom cijele godine, ali samo djeci starijoj od 14 godina. Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja starijima od 16 godina, a III. razreda samo osobama starijima od 18 godina – upozorava Krunoslav Gosarić iz PU međimurske.

Ostala sredstva mogu nabavljati samo pravne i fizičke osobe koje dokažu obvezu uporabe u raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnoj djelatnosti. Tako piše u zakonu, no život je nešto drugo, pa petarde najčešće upotrebljavaju djeca kojima pirotehniku kupuju roditelji. Potvrđuju to i prodavači na štandovima.

– U prosincu se manje kupuju igračke, a više pirotehnika. Dolaze djeca s tatama i mamama i sama izabiru što žele. Žabice se najviše kupuju – kaže prodavač.

Ćiribu-ćiriba
Najpopularnije kutijice zovu se Dobri duh, Zmajev repić, Ćiribu-ćiriba... U II. razredu su i Tango, Baba Jaga, Zebra, Kačuša... U ponudi su i paketi za poslovne partnere s – čestitkama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije