Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzejski vodič

‘Šetnja’ gradskom Zvijezdom sada i u zvučnom formatu

slijepi
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
08.05.2014.
u 15:33

Vodič je namijenjen gledanju i dodirivanju, a ispisan je krupnim crnim tiskom i posebnim, Brailleovim pismom

To je jedan od najpozitivnijih projekata kojim se javna institucija prilagodila slijepima. Želja nam je da bude i za sve osobe s invaliditetom. Ravnateljica Gradskog muzeja imala je puno razumijevanja, tražila je naše prijedloge i našli smo zajedničko rješenje.

Neće pomoći samo osobama s invaliditetom, nego i starijima, kojim imaju problema s vidom, sluhom, koncentracijom... Lijepo je što sada Zvijezdom možemo ‘prošetati’ i u zvučnom formatu. To je pozitivan primjer ne samo za Karlovac, nego i Hrvatsku – rekao je slijepi Mirsad Bećirović na predstavljanju audio, te vodiča za slijepe i slabovidne osobe.

Vodič za slijepe i slabovidne namijenjen je gledanju i dodirivanju. Ispisan je krupnim crnim tiskom i Brailleovim pismom. Ilustracije koje prikazuju oblik Karlovca 1579. godine i suvremeno doba otisnute su reljefno. Otisnuti vodič zapravo je tek uvod u središnju temu baštine i njegovu povijesnu jezgru u obliku zvijezde.

Dio postava Gradskog muzeja koji se odnosi na Zvijezdu dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku i na mp3 uređajima i telefonskim aplikacijama što je zorno demonstrirao i Nedjeljko Tišler iz tvrtke Astarta, specijalizirane za mobilne vodiče.

– Muzej sada nije prijateljski raspoložen prema osobama s posebnim potrebama. Iz te potrebe i želje da se približimo i tom dijelu publike nastao je i ovaj vodič za slijepe i slabovidne osobe. Za njih je besplatan, a svi ostali ga mogu kupiti za 15 kuna čime se pomaže izradi muzeografskih pomagala za osobe s posebnim potrebama – napomenula je ravnateljica muzeja Hrvojka Božić.

Svoj su veliki doprinos dali i kustos Igor Čulig, kao i savjetnica Tiflološkog muzeja Zagreb Morana Vouk.– Projekt prilagodbe kulturnih građevina osobama s posebnim potrebama i audio vodiči nisu novost, u svijetu postoje već više od dvadeset godina.

Međutim, kako Hrvatska kaska u mnogim stvarima, tako je i u ovom slučaju. No, Karlovac je pozitivan primjer i među deset do petnaest onih koji su to prepoznali – poručila je Vouk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije