Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Šestero optuženih za kupovinu ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku proglašeno krivima

Afera Indeks
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
29.01.2016.
u 13:38

-Stalno se poziva profesor Crnjac na to da pismeni ispit nije toliko bitan, čak su izmislili ocjenu nula, što ne postoji nigdje, osim kod profesora Crnjca. To jasno govori što su radili – naglasio je sudac.

Zbog kupovine ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, krivima je proglašeno svih šestero optuženika. Profesor matematike Miljenko Crnjac osuđen je na šest mjeseci bezuvjetnog zatvora te još deset mjeseci uvjetno na tri godine. Kolega mu Luka Crnković, zatim posrednik Božo Omazić te studenti Branko Maravić, Dragana Karlušić i Dražen Šestić osuđeni su na šest mjeseci zatvora, no zamijenit će ga s 50 dana rada za opće dobro. Njih šestero jedini su od ukupno 38 optuženih u ovoj aferi koji se nisu ranije nagodili s USKOK-om. Profesori se i student Šestić nisu pojavili na izricanju nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku.

-S obzirom da profesor Crnjac, kojega nažalost danas nema, svo vrijeme govori da nije primio mito, očito ne zna da se mito sastoji i od neke druge koristi, a to su sve prednosti i pogodnosti za obavljeni posao – obrazložio je sudac Darko Krušlin.

Miljenka Crnjca tereti se da je tri studentice zamolio da mu prepišu znanstvene radove, a zauzvrat će im dati ocjenu više. Sve su tri dobile jedinice na pismenom ispitu, pa im je upisana dvojka u indeks. Usto, upisao je dvojku Barbari Lukavečki, tereti se, bez ispitivanja. Sve je sredio, smatra optužba, posrednik Ivan Vukadinović, a “link” s Crnjcem vodio je preko profesora Gorana Marijanovića. Prase, janje i tisuću eura preuzeo je od Lukavečkih Vukadinović, a “zaradu” je podijelio s Marijanovićem.

-Stalno se poziva profesor Crnjac na to da pismeni ispit nije toliko bitan, čak su izmislili ocjenu nula, što ne postoji nigdje, osim kod profesora Crnjca. To jasno govori što su radili – naglasio je sudac.

Optuženi Crnjac i Crnković bacilli su, stava je sud, “ljagu na sve profesore Ekonomskog fakulteta” pa im je zabranjen rad od tri godine. Crnković mora, usto, uplatiti 500 eura u državni proračun, a toliko je dobio, tereti se, za trojku koju je bez ispitivanja upisao Barbari Lukavečki. Zatražio ga je to kolega Marjanović.

Božo Omazić, vlasnik propalog lanca trgovina Biljemerkant, sredio je, navodi se, dvojku studentu Branku Maraviću, prijatelju svoga sina.

Dragani Karlušić upisana je dvojka iz Marijanovićeve Međunarodne ekonomije, a jedini zadatak joj je bio da na pismenom ispitu ne preda prazan papir. A trojku iz drugog Marijanovićeva predmeta, Inistitucijskog sustava EU, dobio je Dražen Šestić, iako se nije pojavio, po optužnici, ni na pismenom, ni na usmenom ispitu.

Inače, profesor Marijanović već je u zatvoru. Osuđen je na godinu dana iza rešetaka te još 23 mjeseca uvjetno na pet godina. Uz navedene, osuđeni su još ranije profesori Anka Mašek Tonković, Branimir Dukić, Dražen Barković, Blaženka Hadrović Zekić te Dražen Čučić.

-Zadovoljni smo osuđujućim presudama, a još ćemo razmisliti hoćemo li se žaliti na visinu kazne. Za profesore smo tražili bezuvjetni zatvor jer su naštetili ugledu cijele akademske zajednice – kazao je USKOK-ov tužitelj Darko Dodig.

Obrane najavljuju žalbu.

- Zašto se profesor Crnjac nije danas pojavio, ja to ne znam. Bio je redovit na raspravama – komentirala je, pak, Blanka Gambiraža, profesorova odvjetnica.

>> Profesor: Ispit u mom kabinetu bio je javniji nego u dvorani, pa prisluškivali su me! 

>> Optuženi profesor studenticu svjedokinju na suđenju počeo ispitivati – gradivo iz matematike

Komentara 5

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
14:37 29.01.2016.

Sramota!! Ako su prodavali izpite uz Boga i domoljublje kao svoji na svome trebali su biti proglašeni za nevini vitezove. Kada če krenuti prosvjedi domoljubne balkanske raje u podporu tim pravi9m hrvatima??

OV
ovcalila
14:03 29.01.2016.

eto a Crnoja položi prometi faks dok si reko keks

DU
Deleted user
19:44 29.01.2016.

Da se to dogaodilo u Valjevu, Pristini ili Sirokom nebih se cudio. Ali u Osjeku, e to je vec previse. Sada ce i mostarsko sveuciliste da pretresu da vide gdje to tatini sinovi sticu znaje,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije