Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2016. u 07:00

Što bi Šešeljeve žrtve trebale učiniti kad se suoče s tako očiglednom nepravdom?

Bio bi teški eufemizam reći da nije lako prihvatiti presudu Vojislavu Šešelju. Nadamo se da će tužitelji i suci savjesno obaviti svoj posao tijekom razmatranja žalbe na presudu, ali šteta kredibilitetu Tribunala, istinitosti i dobrim odnosima već je učinjena. Što bi Šešeljeve žrtve trebale učiniti kad se suoče s tako očiglednom nepravdom?

1. Ostanite mirni: stanje mirovanja nije istovjetno inerciji – bijes može biti konstruktivan ako ga se pozitivno usmjeri. Ljudi u Hrvatskoj i BiH imaju razloga za bijes. Šešeljeva politika njima je donijela pakao. Ali neproduktivan bijes je neispravna reakcija, treba postati mudar i snažan.

2. Prestanite polagati nadu u međunarodne institucije: UN je korumpirana, predimenzionirana i nedemokratska organizacija kojoj je osnovni cilj samoodržanje. UN ima veze s pravdom i mirom kao i Šešelj s hrabrosti i časti. Institucije UN-a poput Haaškog tribunala nisu puno bolje. Europska unija je bolja, ali ne drastično. Njezino je prokletstvo loš ustroj i osrednja izvedba. Ali bez obzira na sve, Hrvati i dalje polažu nadu u te organizacije. Razloga je više – od relativno mlade dobi naše države i naše naivnosti do nedostatka vodstva i strategije. Ne možemo računati sami na sebe pa obrana naših interesa ovisi o drugima, a tu stvari rijetko pođu po planu.

3. Izgradite vlastite institucije: Hrvatska i BiH dopustile su stotinama malih Šešelja da izbjegnu ruku pravde zbog letargije, korupcije i neprofesionalnog pristupa provedbi pravde. Nalozi za uhićenje ne izdaju se, optužnice se površno pripremaju, a presude padaju zbog žalbi jer ne radimo svoj posao. Treba dodati i da Srbija redovito bolje prolazi u većini međunarodnih institucija, čak i unutar EU gdje bismo trebali biti u prednosti kao zemlja članica. Ako želimo prestati gubiti, moramo se ozbiljno posvetiti izgradnji okretnog, proaktivnog i fokusiranog Ministarstva vanjskih poslova – naše prve linije obrane.

4. Gradite ekonomiju: ako želite da vas se shvati ozbiljno, potrebna vam je ozbiljna ekonomija koja pridonosi izgradnji društva, učvršćuje savezništva te financira lobiranje i pokriva troškove za obranu. Ako nemate jaku ekonomiju, teško je očekivati pravdu.

5. Osigurajte ozbiljnu vojnu silu: ne treba vam najveća vojska, ali treba ona koja je dovoljno velika, spretna, naoružana, organizirana i vođena sposobnim ljudima da se možete suprotstaviti zlostavljačima poput Šešelja. Ako imate puno časnika bez razloga i ako su oni 20 kilograma preteški, a oružje u stanju raspadanja, regionalni će vas zlostavljači smatrati potencijalnim otiračem za noge.

6. Poštujte svoju zemlju: ako želite da drugi poštuju vas, ukažite sami poštovanje svojoj zemlji i njezinim institucijama. Ozbiljne zemlje ne dopuštaju svojim predsjednicima da objavljuju povjerljive dokumente, zbog takvih djela optužuje ih se za izdaju. Ozbiljne vlade mandate dobivaju ozbiljnim planovima. Ozbiljni ministri svjesni su čiji novac troše. Ozbiljni građani ne traže i ne plaćaju mito.
Kukavice poput Šešelja hrane se tuđom slabosti. Nemojmo obavljati 90% njihova posla oslabljivanjem vlastite zemlje.

>> Pitajte suce zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina

Komentara 1

BA
bakulušić
21:16 04.04.2016.

Upropašteno je sve što se moglo učiniti. Zbog spominjanja veleizdaje, Crnoja je ostao bez ministarskog mjesta. Srbi bi rekli - Kasno Marko na Kosovo stiže!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije