Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera meso

Šest je tvornica dobilo dozvolu, ostale će Rusi opet provjeriti

'06.02.2009., Cakovec - Vajda, cakovecka mesna industrija.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
22.06.2012.
u 09:16

Ruska služba prigovorila nam je za loše sanitarne uvjete, insekte u pogonima, kao i na to da se nekim pogonima može neometano pristupiti s ulice

Nepravilnosti koje su inspektori Ruske Federacije, odnosno Carinske unije, našli u jedanaest hrvatskih mesoprerađivačkih industrija posljedica su različitih njihovih i naših standarda, a u nekima ima dosta propusta – reagirao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na objavljeno rusko izvješće koje kaže da u nekim tvrtkama “nema kompetentne kontrole ispunjava li osoblje poduzeća opće sanitarne uvjete, na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonilo trup sumnja li se na bolest, pogonima se može neometano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti...”

Inspekcije na terenu

– Šest je objekata dobilo pozitivno mišljenje i certifikat za izvoz. Treba formalno ispuniti neke norme jer su se kod njih propisi mijenjali lani u studenome i mi ih nismo imali. Naši su propisi usklađeni s propisima Europske unije i te tvrtke izvoze u EU, te Kanadu i Australiju čiji se propisi također razlikuju od naših, ali ih ispunjavamo – kaže Jakovina te naglašava interes Hrvatske da uđe na tržište od 200 milijuna ljudi.

Certifikat su dobili PIK Vrbovec, Vindija, Koka, Perutnina Ptuj i Belje (dva pogona), a “pali” su Danica, Vidon, Gavrilović i Braća Pivac.

– Primjedbe koje su u izvještaju kontroliraju i naše inspekcije, a riječ je o nedostacima koji se mogu prepraviti. Rusi će opet doći u inspekciju – kazao je Jakovina. Neke primjedbe, poput ulaska u tvornicu s ulice, drži neprimjerenima jer je riječ o davno sagrađenim pogonima koji su sigurni. Ankica Mamić, Agrokorova PR savjetnica, kaže da su primjedbe koje su dobili PIK Vrbovec i Belje samo formalne.

Različito debelo meso

– Riječ je o standardima, a ne o kvaliteti mesa. Mislim da sve naše tvrtke zadovoljavaju svjetske standarde. Što se Belja i PIK-a tiče, oni su dobili certifikate, no PIK Vrbovec mora, primjerice, prepraviti strojeve za rezanje mesa jer je njihova norma debljine mesa drukčija – kazala je A. Mamić.

Komentara 130

OB
-obrisani-
11:04 22.06.2012.

Gen manipulirani prizvodi su u EU zabranjeni....

DO
doktorica
11:11 22.06.2012.

a šta kazati o ruskoj mesnoj industriji?!

CA
canon60
17:09 22.06.2012.

Ma dajte molim vas, pijani mafijasi sada nama kroje kapu. Neka uzimaju svoje radioaktivno meso iz Sibira a nas neka ostave na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije