Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Sessa: Zašto MVP nije demantirao Matvejevićeve očite laži?

sessa
Marko Lukunić
Autor
Ivanka Toma
28.07.2010.
u 12:54

Udruga hrvatskih sudaca žestoko reagirala na slučaj Matvejević. Laž da naš pisac ide u zatvor izazvala je revolt i europskih intelektualaca.

Udruga hrvatskih sudaca na čelu s predsjednikom Đuro Sessom žestoko je reagirala na podvalu kako će pisac Predrag Matvejević završiti u zatvoru zbog osuđujuće presude za klevetu Mile Pešorde. Laž da će naš najprevođeniji pisac u zatvor izazvala je revolt i kritike europskih intelektualaca.

Kada ste odlučili reagirati?

Udruga sudaca već je dva puta reagirala u povodu tzv. slučaja Matvejević. Prvi put kad je bezrazložno i grubo napadnut Vrhovni sud i drugi put kad je u medijima objavljeno da slučaj dobiva međunarodnu dimenziju koja šteti ugledu i položaju sudbene vlasti, ali i cijeloj RH. Kako nitko te naše reakcije nije uzeo ozbiljno, iako smo bili upozorili da je riječ o čistoj izmišljotini i manipulaciji, i kada se opet počeo valjati ovaj slučaj, odlučili smo ponovno reagirati.

Nude mu azil

Prozvali ste ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Što je kriv?

O prof. Matvejeviću i njegovu zatvaranju jedino je istinito informirala sudbena vlast. Ostali su mudro šutjeli jer nije politički isplativo stati na stranu sudstva, pa makar se iznosile i laži. No kada takve laži dobivaju međunarodni značaj i kada se o tome raspravlja u Europskome parlamentu, kada strane ambasade nude azil, važni europski dnevnici pišu katastrofične članke, kada se ugledni intelektualci svjetskog glasa natječu tko će se više zgražati nad našom zemljom, tada je stvar naše diplomatske mreže reagirati. Jer riječ je o ugledu zemlje koju predstavljaju, a taj je ugled doveden u pitanje iznošenjem bezobzirnih neistina. Ako MVP smatra da sudbena vlast nije dio državne vlasti i ako smatra da to nije njihov posao, neka to javno kažu pa ćemo znati na čemu smo. Ovako, kada MVP reagira na svaku glupost, mogli bi dobro plaćeni veleposlanici koji put “presaviti tabak” i reagirati u stranim medijima kada se zbog neistina blati sudbena vlast. Ako čitaju koje strane novine, vidjet će da tako rade i druga veleposlanstva.

Niste poštedjeli ni predsjednika Ivu Josipovića?

Objavljeno je da je Ured predsjednika, dakle neki činovnik u tom uredu, rekao za presudu Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu da je “svinjska presuda”. Mislimo da se Ured predsjednika ne može promatrati izdvojeno od samog predsjednika i ako se on ne ogradi od te izjave, ona postaje njegova, a to je nasrtaj na neovisnu sudbenu vlast.

Posebna odgovornost

Treba li se poslije svega prof. Matvejević ispričati?

Kako se sada čini, mislim da je na prof. Matvejeviću posebna odgovornost i ovo je trenutak da pokaže svoju veličinu i humanost. Da je prije svega priznavao pravni poredak RH, kao što sigurno poštuje onaj Italije i Francuske, da se informirao kod bilo kojeg odvjetnika, da je, kada je čitava ta egzaltirana fama krenula, javno progovorio, cijelog ovog slučaja ne bi bilo. Ali on ništa od toga nije učinio, vjerojatno ne slučajno, kao što ni naši cvileži nisu zajahali na taj val bez razloga. Zato je odgovoran više od onih koji su za pet minuta slave pokušali izviriti iz šinjela prof. Matvejevića.

Komentara 48

FU
fusnota
08:38 29.07.2010.

Ovakvi ˝Intelektualni Divovi\"poput njega,krleže i sličnih sluga sistema su nam i došli glave.Kad će jednom već pocrkati,je** ih drugi svjetski rat i slična sranja.Turisti već idu u svemir a oni nikako iz četrdesetih.

SM
SMITSMIT
11:44 29.07.2010.

PREDRAG JUGOSLOVENČINA MATVEJEVIĆ kako ne zna napisat dobru knjigu,osim prepisanog Brevijara pokušava na sve način svoj status Stare jugo-dosade prenjeti u skandal...senzaciju... Agenti oko njega i u njemu nisu se SNAŠLI...

C9
calamari_91
14:02 28.07.2010.

Bravo, Sessa! Svaka cast! Prva osoba koja je oprala sve ove beskraljeznjake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije