Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljačke udruge

Seljaci: Već u ožujku mogu se očekivati veliki seljački prosvjedi

prosvjed
Maja Šantoši /Pixsell
20.02.2011.
u 13:51

Osim isplate maksimalnog iznosa poticaja traže da se smanji početna cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta

Ukoliko Vlada i ministar poljoprivrede Petar Čobanković ne ispoštuje ono što se dogovorio sa seljacima, odnosno da će prvi dio poticaja u najmanjem iznosu od 1950 kuna biti isplaćen do kraja veljače, a drugi dio do kraja ožujka već idući mjesec mogu se očekivati veliki seljački prosvjedi, dogovoreno je na sastanku predstavnika 50 seljačkih udruga iz cijele Hrvatske na današnjem sastanku u Kutjevu.

Seljačke udruge koje su počele sa stvaranjem svoje krovne organizacije i koje poručuju da su pet puta jače nego prošle godine s kutjevačkog sastanka ministru Čobankoviću uputili su svoje zahtjeve.

- Osim isplate maksimalnog iznosa poticaja tražimo da se smanji početna cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta i da se ona izjednači sa cijenom koncesije te da se smanji cijena plavog dizela koja ne bi trebala biti veća od 4 kune po litri. Isto tako tražimo da se konačno seljacima isplate kapitalna ulaganja i da se svi objekti koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji kao što su staje, tovilišta i sl. legaliziraju – kazao je Matija Brlošić, predsjednik udruge Brazda poručivši da imaju i podršku ribara.

Mato Mlinarić predsjednik Nezavisnih seljaka poručio je da od Vlade traže da s poslovnim bankama kao što je nedavno dogovoreno s HBOR isto tako dogovore reprogramiranje kredita poljoprivrednika kako bi se oni mogli izvući iz sadašnje krize. Isto tako traže da se ukine devizna klauzula.

- Tražimo da se donese i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu a ne da se stalno ide u izmjene i dopune zakona jer je to jedan od naših gorućih problema. Postoji još 94.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za koje strepimo da će biti podijeljeno velikim koncernima, a ne poljoprivrednicima. Novi zakon bi to trebao spriječiti – poručio je Mlinarić koji s ostalim seljacima traži i da se konačno donese Strategija poljoprivredne proizvodnje RH.

 

 

 

 

Komentara 59

KR
krka
10:49 22.02.2011.

Koliku korist od poticaja imaju oni koji pune proračun vidimo najbolje po trgovačkim centrima i tržnicama. Toj uobraženij i parazitskoj grupi treba ukinuti sve poticaje i tko može raditi i financirati rad nek radi. Ne tako davno, prije \'90 -tih bili su u mišjoj rupi: gorivo na bonove ili kartice, bez poticaja, plačali porez na zemlju...Na tržnicama je bilo moguće kupiti kaj si htel, a danas bi samo sijali pšenicu i kukuruz gdje je najmanje posla a dobro se zaradi. Gadi mi se sve to, naročito kad znam da nitko ne kontrolira kvalitetu njihovih proizvoda a gledam čitavu sezonu; od proljeća do jeseni samo furaju šprice na polje. Zar Vam je normalno da par dana prije vađenja krumpira udaraju po istome herbicidom da spale stabljike i korove? Hvala na toj kvaliteti i ne davati novac trovačima Hrvatskog potrošača!

MI
Misericordia
14:13 20.02.2011.

Uvijek prijetite, a uvijek se na kraju dogovorite.Pardon , trgujete. Glavno da je vama Friščić u Vladi već 4 godine. Puno vam je vaš HSS dobra učinio.Opet glasajte za njih u studenome.

SV
sveznalica100
15:41 20.02.2011.

Barba moj, trgovina nam se već svela na to (znam iz vlastitog iskustva), kompenzacije su jedini način na koji možeš nešto prodati, jedino se onda moraš snaći da platiš porez kako ti se krpelji iz porezne ( po naputku PUNO PREVELIKOG državnog aparata) ne bi prilijepili na račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije