Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na klimavim nogama

Seljaci ministru: Nemamo više vremena čekati niti raditi na dug

'12.08.2011., Koprivnica - Drazen Kusenic iz koprivnickog prigradskog naselja Staglinec zaorao je vise od 20 hektara kukuruza koji je propao zbog suse. Sjetva ga je kostala je 60 tisuca kuna, koje ce
'Marijan Susenj/PIXSELL'
22.03.2012.
u 18:03

Poljoprivrednici traže isplatu potpora za prošlu sjetvu što prije kako bi mogli početi ovogodišnju, rok za isplatu – 30. lipnja

Poticaji iz godine u godinu kasne, no poljoprivrednici više nemaju vremena čekati niti raditi na dug nego za najvećih ulaganja očekuju novac – poručili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore tražeći od resornog Ministarstva poljoprivrede što hitniju isplatu potpora za lanjsku sjetvu kako bi mogli početi ovogodišnju. Zakonski rok za isplatu lanjskih poticaja je 30. lipnja ove godine, no svako odgađanje ne bi bilo racionalno korištenje nacionalnog proračuna jer bi značilo manju proizvodnju, manje zasijanih poljoprivrednih površina, a na kraju i manju konkurentnost hrvatske poljoprivrede, koja je još od 1995. godine na klimavim nogama, kažu u HPK.

Napominju kako domaći poljoprivrednici trebaju imati jednake tržišne uvjete kao oni u europskim zemalja. Naime, države Europske unije imaju visoke standarde, ali i visoke tržišne subvencije, bez kojih ne može funkcionirati ni hrvatska poljoprivreda.

– Hrana je danas strateški najznačajnija grana u svijetu bez koje nijedna država ne može opstati – kazao je zamjenik predsjednika HPK Frane Ivković, ističući kako su o problemima htjeli razgovarati i s ministrom, no više od mjesec dana čekaju audijenciju.

Komentirajući prijedlog zakona kojim bi članstvo i članarine u HPK bile dobrovoljni umjesto, kao dosad, obvezni, Ivković je kazao da je komora udruženje svih seljaka RH. – Komu to odjednom smeta, ne znamo, ali ćemo tražiti prijatelje i potporu iz EU – najavio je, ističući kako bi gašenjem HPK Vlada očito lakše pojedinačno pregovarala s udrugama.

Od danas je u HPK otvoren kandidacijski postupak za novog čelnika jer je dosadašnji Darko Grivičić dao ostavku. Odluku o novom vodstvu donijet će skupština 3. travnja.

Komentara 13

AM
amato
18:27 22.03.2012.

Ne razumijem te "seljake", oni kao da rade za državu ili za Vladu a ne za sebe. Tko ih tjera da rade, ako im se ne isplati. Pa neka ostave polja nezasijana, a oni neka odmaraju, ako misle da im je to bolje. Ne može država biti njihovo leno. Ne smoje se dogoditi njihova ucjena, kao ni ucjena bilo koga drugog. Činjenica je su se mnogi od njih dobro obogatili na tome što se ne isplati, a da je uvoz hrane sve veći.

BZ
Branko Zajec
19:01 22.03.2012.

Činjenica je, da se seljaci postavljaju kao oni kojima država mora ispunjavati sve zahtjeve. Prošla vlast sa HSS-om isposlovala im je postojanje Poljoprivredne komore, koju gle čuda treba financirati Vlada. Svi članovi uprave te komore čine Friščićevi i Pankretićevi puleni, koji trebaju organizirano ucjenjivati Vlade. Naučeni na HDZ-ovo podilaženje, ustuknuli su pred novim ministrom poljoprivrede. Mislili su da će svojim ucjenama postići višu cijenu mlijeka. Moja preporuka im je da napokon započnu proizvodnju tražene robe, a ne pšenice, sa kojom imaju najmanje posla. Ostali njihovi proizvodi, uglavnom su najskuplji u EU.

Avatar delminium
delminium
18:05 22.03.2012.

Sve je to lijepo ali novac koji se dobije odleti u vjetar ono što se sa žuljem zaradi do tog novca se i ljudski drži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije