Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Sabor

Šeks: SDP ruši ustavni poredak i mogao bi dobiti zabranu rada

šeks kosor
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/10
27.10.2010.
u 10:24

Vladajuća većina nakon cjelodnevne žučne rasprave odbila SDP-ov prijedlog o povjerenju premijerki

Vladajuća većina nešto poslije ponoći odbila je prijedlog SDP-a za pokretanje pitanja povjerenja predsjednici Vlade Jadranke Kosor sa 79 glasova prema 62 koliko ih je prikupila oporba te jednim suzdržanim, onim SDSS-ovog Ratka Gajice. Glasalo se nakon cjelodnevne žučne i burne rasprave u kojoj nije nedostajalo uvreda, prozivanja i optužbi, a neke su izjave shvaćene kao prijetnje.

HDZ-ov zastupnik Boris Kunst šefa oporbe Zorana Milanovića tijekom rasprave nazvao je budalom. Incident se dogodio u Saboru tijekom jednog od Milanovićevih izlaganja u kojem je, među ostalim, pozvao pripadnike vladajuće stranke da gradske stanove vrate siromašnima. S obzirom na to da je prethodno HDZ-ov Krunoslav Markovinović za SDP-ov prijedlog rekao da graniči s imbecilnošću, predsjednik SDP-a zatražio je zaštitu predsjedavajućeg Josipa Friščića.

A žestoko je u Saboru bilo od jutra.

- Vlada Jadranke Kosor izgubila je svaku vjerodostojnost. Protiv najviših Vladinih i HDZ-ovih dužnosnika vode se istrage, podižu optužnice zbog sumnji u kaznena djela teškog kriminala, teške pljačke, izvlačenja novca, i to je nešto što izaziva zabrinutost, nespokoj i političke reakcije. Nadam se da ćete prihvatiti naš prijedlog da raspišete izbore. Ali što prije, zaboga, što prije! Hrvatska pod HDZ-om u ovom trenutku pati i narušava joj se međunarodni ugled! U slučaju HDZ-a to je pandemija koja je zapljusnula cijelu Hrvatsku. I Hrvatska iz tog stanja mora izaći. Ova Vlada sramoti Hrvatsku i treba otići! - poručio je šef oporbe Zoran Milanović obrazlažući zahtjev 58 oporbenih zastupnika da se premijerki Jadranki Kosor izglasuje nepovjerenje.

Milanović: Hrvatska više ne može trpjeti ovakvo stanje

Za Milanovića nema dvojbe:

- Hrvatska je postala talac unutarnjih problema HDZ-a i takvo stanje mora već jednom doći kraju. Ovakvo stanje, kaže, Hrvatska više ne može trpjeti. Premijerkin posjet Bruxellesu prije neki dan Milanović je nazvao marketinškim potezom.

- Rezultati tog posjeta su jedan topao prijateljski zagrljaj i solidarnost i jedna hladna distancirana ocjena predsjednika Europske komisije koji je rekao da ne zna kada će Hrvatska završiti pregovore i da sve ovisi o nama. Eto, to je rezultat posjeta - rekao je Milanović. Osvrnuo se i na gospodarsko stanje u državi napomenuvši da je Hrvatska još uvijek u minusu i kako će ovu godinu završiti s gospodarskim padom. Ironizirao je i činjenicu da se Vlada bori protiv korupcije argumentirajući to zakonima od kojih su mnogi doneseni u vrijeme premijera Ive Sanadera. Poručio je da svojim unutarnjim sukobima ova Vlada paralizira Hrvatsku i da je došlo vrijeme da ovu zemlju vodi poštena i dobra vlast.

- A oni koji za nju budu odgovorni, bit će izbačeni naglavačke - poručio je Milanović koji se nije obazirao na upozorenja predsjednika Sabora da se suzdrži od vrijeđanja, što mu, prema njegovoj procjeni, nije pošlo za rukom dva puta. Prema Bebiću, premijerku je uvrijedio dva puta, a Vladu i HDZ jednom.

Kosor se brani: Zvao me i Obama

Svoju Vladu i svoju poziciju premijerka Jadranka Kosor branila je borbom protiv korupcije, ali i Programom gospodarskog oporavka. Za oporbeni zahtjev rekla je da joj više izgleda kao optužnica.

- Neće se ovdje suditi Vladi, ministrima ili meni, nego će se to dogoditi na izborima. I dočekat ćemo ih ponosno i uzdignute glave jer znamo da smo učinili sve što smo mogli. Mi moramo provesti reforme i obaviti posao do kraja. Nećemo biti poljuljani ili uzdrmani jer neki žele da Hrvatska bude talac onih koji su nestrpljivi i nezreli za vlast - rekla je premijerka koja je na kraju svoga govora dobila i pljesak svojih zastupnika jer ga je završila s riječima: "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto".

Očito joj je jako zasmetalo što ju je Milanović kritizirao da se hvali pohvalama u inozemstvu jer je podsjetila da je nju u posjet zvao i američki predsjednik Obama. Poručila je i da će nastaviti oštro s borbom protiv korupcije i da se neće umoriti "od otvaranja ladica dok god nas ima."

Lesar poručio premijerki: Ne morate dati sve za Hrvatsku, dajte samo ostavku

- Eto, Sanader je rekao, izlazeći iz Sabora, da možete biti mirni jer da on ne bi nikad glasovao protiv Vlade koju je stvarao - kazao je Milanović i pozvao Bebića da zaustavi agresivno mentorstvo iz prvog reda (aludirajući na Šeksa i Jarnjaka da sufliraju Bebiću u vođenju sjednice). U Hrvatskoj je sedam godina stagnacije i sedam godina sumnjive politike. Je li moguće da se nitko u HDZ-u nije upitao odakle stranci toliki novac? Vi znate, gospodine Šuker, vi ste bili šef financija omladinske akcije gradnje autoputa Bratstvo i jedinstvo - kazao je Milanović.

A  Dragutin Lesar (HL) poručio je Jadranki Kosor da ne mora dati sve za Hrvatsku, neka samo da ostavku.

Hebrang: Stazić laže da ja lažem da je Sanader lagao

Jedan od najjačih "obrambenih igrača" Jadranke Kosor bio je predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Za njega je, kako kaže, nepotrebno sada potezati pitanje povjerenja Vladi kada je na djelu borba protiv korupcije i kada zemlju treba izvući iz krize. Takvo tumačenje odbacio je Nenad Stazić.

- Kakav to čovjek brani Vladu. Kaže, primjerice, Sanader laže kada kaže da je otišao zbog Slovenije - ali tu laž nije izmislio Sanader, tu laž sam izmislio ja, Andrija Hebrang. Zašto još nije vjerodostojan taj branitelj Vlade? Zato što je ovdje pročitao isti govor koji je pročitao 2008. godine kad je branio Sanadera kad smo tražili njegovu ostavku - kaže Stazić. Na to mu je Hebrang odgovorio:

- On laže da ja lažem da je Sanader lagao. U fonogramu, koji ću mu pokloniti, piše da sam ja za ovom govornicom rekao da nisam sa Sanaderom razgovarao zašto odlazi, nije mi htio reći.

Šeks kao odvjetnik Jadranke Kosor

Vladimir Šeks, koji je nekad bio i državni tužitelj, stao je u obranu premijerke Kosor u Saboru, ali ovaj put u maniri odvjetnika i obratio se zastupnicima kao poroti.

- Svjedok istine optuženoj i osuđenoj predsjednici Vlade Jadranke Kosor, koja je proglašena i osuđena krivom po tri točke optužnice SDP-a, u političkom procesu. Suci, prevođeni SDP-om i njenim komesarom Zoranom Milanovićem optužili su i osudili Kosor na temelju članka 100 manifesta Socijaldemokratske partije, ali nisu pružili dokaze. Sud partije smatra suvišnim dokazni postupak i polazi od zakona Socijaldemokratske partije, prema kojem je dovoljno za krivnju i osudu tvrdnja partije da je Jadranka Kosor kriva - ironizirao je Šeks aludirajući otvoreno da nema razlike između SDP-a i bivše Komunističke partije.

Kosor nije kriva, jer je poduzimala dobre fiskalne mjere, jer provodi antirecesijsku politiku.

- Kao predsjednica Vlade prepoznata je kao najjači borac protiv korupcije, a očigledno je da je riječ o SDP-ovoj paranoji kad se kaže da Vlada djeluje u atmosferi straha - rekao je Šeks, koji smatra da je svojim argumentima "srušio bijedni pokušaj davno prohujalog i na smetlište odbačenog modela montiranja političkih procesa".

Njegov istup uzrujao je SDP-ovce, ali je doživio odobravanje HDZ-ovaca. Željka Antunović (SDP) odbrusila mu je kako oni u SDP-u "nisu bili članovi te Partije s kojom nas uspoređujete, ali vi jeste, pa je jasno da se volite služiti argumentima koji su onda bili aktualni."

M. Lugarić: Gospodine Šeks, nemojte nas ničemu podučavati

Marija Lugarić (SDP) uzvratila je vrlo oštro Šeksu naglasivši da teško može upravljati strankom i državom ako teško upravlja sobom.

- Mislila sam da nećemo slušati vokabular iz nekoga prošlog vremena. Mislila sam da neke stvari koje mi mladi ne znamo, a vi dobro znate, da se neće usuditi u 21. stoljeću remisirati na ovakav način. Nemojte nas zato ništa učiti jer nas ničemu dobrom ne možete podučiti. Stid me je kako ste i što ste govorili u Saboru - poručila je Šeksu, dodavši da Jadranki Kosor ne trebaju neprijatelji uz ovakve branitelje kakav je on.

Šeks joj je uzvratio da treba učiti jer da je propustila jedna dobar dio povijesti. Opraštam vam jer ne znate - zaključio je.

Šeks: Nije HDZ kriminalna organizacija, nego SDP

Rasprava je kulminirala oko 23 sata nakon što je SDP-ov Željko Jovanović rekao kako je Hrvatska pod vlašću HDZ-a organizirana tako da kontinuirano proizvodi korupciju što mora prestati. Dodao je i da DORH u ovom trenutku zbrinjava samo otpad proizvodnje  te kako bi najveći doprinos za ovu državu bilo to da Kosor potpiše svoju ostavku.

Na to je Šeks "skočio", iako se i sam prije složio da neće biti replika, i poručio da nije točno da je HDZ kriminalna organizacija već SDP.

- SDP ruši temeljna načela ustavnog poretka i zbog toga bi mogli doći pod udar zakona i zabrane rada političke stranke SDP-a. Nakon toga usljedila je stanka koju su zatražili oporbeni zastupnici. 

Hebrang: Fonogram bi bio crna kutija

Nakon stanke šef oporbe Zoran Milanović objavio je kako nakon Šeksove izjave SDP više nema namjeru sudjelovati u raspravi. Hebrang je pomirljivim tonom odmah porućio kako je do ovoga moralo doći jer su svi uzbuđeni, ali i umorni, ali je podsjetio da je u današnjoj raspravi bilo i gorih uvreda.

- Kada bi izvadili fonogram bila bi to crna kutija - rekao je Hebrang. Dodao je i kako se nada da se sada neće vaditi na jednu izjavu već da će prijeći preko nje i mirno privesti raspravu kraju.

- Vaš bivši predsjednik rekao je danas da ne može glasati protiv Vlade koju je sam stvorio, ali očito ne može glasati ni za. Da može bio bi ovdje. Ali nije i to dokazuje da je upitna parlamentarna većina - poručila je Vesna Pusić. Potom je Zoran Milanović opet ponovio kako SDP više u raspravi sudjelovati neće i rasprava je točno sedam minuta iza ponoći zaključena. Prijedlog je stavljen na glasovanje. I kao što se i očekivalo protiv premijerke ruku je 62 zastupnik, 15 premalo.

Komentara 1407

OB
-obrisani-
11:16 28.10.2010.

Svantevid...mama ti zivi na grbaci..zbog vas nezahvalne gamadi smo invalidi..Srbi su super kakvi ste vi koji smatrate da ljudi koji su izgubili noge i ruke zive vama na grbaci...mars smece dezertersko i prokleto...

OB
-obrisani-
11:16 28.10.2010.

. . ...ljudi budite pametni . i svi glasajte za kradeze na slijedecim izborima , neka se ta nesposobna i neskolovana zgadija zakopa do kraja u svoj izmet a onda kao i 1945 u nove pobjede. . .

SP
splitskaljeta
23:29 27.10.2010.

ŠEKS I MATOŠIĆ su nedopustivo priprijetili SDP-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije