Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ OSIJEK '91. Predsjednik Sabora prvi put govori o Glavašu

Šeks će svjedočiti u Glavaševu korist

05.05.2006.
u 20:20

Vjerujem da je Branimir Glavaš časno i odgovorno obavljao svoju dužnost 91. i da je, kako sam kaže, postupao prema zakonima. U Osijeku su u to vrijeme kolale priče o nestancima i ubojstvima ljudi, ali ja nisam imao nikakvih infomacija o bilo kakvoj povezanosti Branimira Glavaša, ni kao nalogodavca ni kao izvršitelja, s tim zlodjelima. Ako me istražni sudac pozove da svjedočim, odazvat ću se. Glavašu želim svaku sreću u suočavanju s pravdom  izjavio je jučer Vladimir Šeks, predsjednik Sabora, prvi put progovorivši o slučaju koji bi se mogao pretvoriti u najkontroverzniji proces otkako je hrvatske države.

Prividno smirivanje
S obzirom na to da su Šeks i Glavaš posljednjih 10 mjeseci, otkako je intenzivirana istraga o osječkim ubojstvima, razmjenjivali uvrede, Šeksova je izjava protumačena kao pokušaj HDZ-a da prije rasprave o ukidanju imuniteta Glavašu smiri strasti. Naime, očekuje se da će Glavaš najžešće udariti baš na Šeksa, koji je početkom rata četrdesetak dana bio u Osijeku kao šef Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju. No, to da HDZ kani spustiti tenzije, mogao bi biti privid.

Prekinuta šutnja
U srijedu će se, naime, u sabornici njih dvojica sučeliti izravno jer će o razlozima za ukidanje imuniteta Glavašu uime HDZ-a govoriti upravo Šeks. To je, inače, iskakanje iz uobičajene prakse jer se ne događa često da predsjednik Sabora istupa uime stranke. Šeks se svoje uloge u ratu ne odriče, nego kaže:  Ponosim se svime što sam, zajedno s Glavašem, radio u obrani Osijeka, Slavonije i Hrvatske.
No, njegove tvrdnje da j riječ o političkom procesu koji režiramo ja, Sanader i HDZ nisu točne. Vrijeme se promijenilo, lanac šutnje je prekinut i ljudi su progovorili. Državno je odvjetništvo na temelju kriminalističke obrade, koja je trajala godinu dana, zaključilo da ima dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka.Ne znam zašto Glavaš prebacuje odgovornost na mene. Ako kaže da on nizašto nije kriv, kako bih onda mogao biti kriv ja? Žao mi je što se fiksirao na mene jer naš politički razlaz nema veze s kaznenim postupkom protiv njega.Prije 15 godina, dodaje Šeks, policija je istraživala, ali pod granatama nije mogla dobro obaviti taj posao. Podsjetio je da je u Osijeku od granata i snajpera poginulo oko 1000 ljudi.


I ja Šeksu želim sreću u suočavanju s pravdom

Šeks mi kao svjedok ne treba, niti bih ga zvao. Ali sam siguran da će se on naći u sudnici. U skladu s njegovim dobrim željama meni, želim i ja njemu sreću u suočavanju s pravdom. Ne prihvaćam omekšavanje u retorici. Prošlo je vrijeme kad sam padao na Šeksova slatkorječiva obećanja komentirao je Glavaš mogućnost da Šeksa pozove da svjedoči u njegovu korist s obzirom na izjavu kako vjeruje u Glavaševu ratnu čast i poštovanje zakona. Glavaš tvrdi da je riječ o političkom procesu koji je montirao Šeks sa svojom svitom iz HDZ-a te kaže da su Šeks i Sanader naredili selektivnu istragu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije