Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TREST ĆE SE JOŠ TJEDNIMA'

Seizmolog Kuk o podrhtavanjima u Banovini: Potresi magnitude 3 su normalni

Seizmolog Krešimir Kuk
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
18.01.2021.
u 20:17

S vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni, kaže seizmolog Kuk

Novi seizmološki instrumenti žurno se postavljaju na uže i šire epicentralno područje u Banovini.

– Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače potrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području – rekao je gostujući u Dnevniku HTV-a seizmolog Krešimir Kuk.

Istaknuo je i da su već uzeli podatke iz instrumenata koji su postavljeni prošli tjedan, te da vide veliki broj potresa koje bez instrumenata koji su sada postavljeni nisu bili u mogućnosti bilježiti. Osvrnuo se i na sinoćnji potres magnitude 3.2 prema Richteru. Rekao je kako je to normalno s obzirom da je glavni potres bio preko 6 stupnjeva prema Richteru.

–  Potresi magnitude 3 su normalni i bit će ih još tjednima, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni – kaže Kuk.

VIDEO Seizmolog Krešimir Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji da bi mogli znati hoće li i kada biti novi potres."

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Moxa
Moxa
21:33 18.01.2021.

Nikada ne spominje zbog čega su ovi potresi toliko plitki i dali je to normalno za ovo područje?

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
23:39 18.01.2021.

Interesantno njegovo prezime na Svedskom jeziku znaci muski spolni organ da dode u Svedsku mora bi minjati prezime,nebi se valjda tia zvati mister Kuk

FE
fefellerunt
23:39 18.01.2021.

Koliko su u funkciji ti uređaji i koliko odgovorno radite vidim po tome da emsc još uvijek koristi podatke od slovenaca , jer im vi to niste u stanju dostaviti. Neće se valjda očekivati da netko sa državnog korita Hrvatskee razmišlja o informiranosti građana svoje države. Da ne spominjem preciznost lokacije , a nekako mi je upitna i izračunata jakost u zadnje vrijeme , na Vašim stranicama se eventualno pojave nakon 24 sata podaci o potresima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije