Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

VIDEO Krešimir Kuk o seriji potresa u Zagrebu: 'Bilo ih je desetak. Svi su bili vrlo slabi'

Zagreb: Seizmolog Krešimir Kuk
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
07.03.2024.
u 09:09

"I u posljednje vrijeme, posljednjih tjedana, bilježe se pojedinačni potresi na tom području. Vidjelo se da se nešto slabo trenutačno događa i ova noćašnja serijica to potvrđuje", pojašnjava Kuk

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas potrese kod Markuševca. Jedan se dogodio u 01.55 sati magnitude 1.9, a drugi tri minute kasnije, u 1.58 sati, magnitude 2.8 prema Richteru. Potrese je za Večernji TV komentirao seizmolog Krešimir Kuk.

"Najnovija su saznanja da je bila mala serija slabijih potresa tako da ih je više od desetak ukupno. Svi su bili vrlo slabi i osjetili su se pojedinačno samo u užem epicentralnom području", kazao je te dodao kako se spomenutih desetak potresa dogodilo otprilike od 1 sat do 6 ili 7 sati ujutro. 

"Ovi potresi pripadaju markuševečkom epicentralnom području koje je opet malo aktivno. Prije nekoliko godina imali smo na tom području glavni potres i cijelu seriju naknadnih. To se bilo smirilo. I u posljednje vrijeme, posljednjih tjedana, bilježe se pojedinačni potresi na tom području. Vidjelo se da se nešto slabo trenutačno događa i ova noćašnja serijica to potvrđuje", pojašnjava Kuk. 

Kuk se osvrnuo na komentare pojedinih građana da je potres zvučao kao eksplozija: "Naši su potresi uglavnom plitki, a kada se potres dogodi neposredno ispod nas, način na koji se manifestira doživljava se više kao udarac ili eksplozija. Što smo dalje od epicentra, potres se više osjeća kao ljuljanje. Ovaj efekt eksplozije uočava se kada smo u užem epicentralnom području." 

Potres najviše magnitude u ovoj seriji, onaj od 2.8 prema Richteru, i dalje je slabi potres. "To su potresi koji ne mogu izazivati materijalne štete, ali osjete se. Jako se manifestiraju, pogotovo u užem epicentralnom području. Još je bila noć, ljudi su spavali, bilo je mirno. Onda se dobiva osjećaj da je potres još jači", kazao je. Potres koji se nedavno dogodio kod Stolca, navodi Kuk, nije direktno povezan s ovim potresima.

VEZANI ČLANCI:

"Zadnjih tjedan dana ili nešto više, u podmorju Jadrana, južnije od Pelješca, u posljednjih desetak dana bio je velik broj potresa. Nekako generalno možemo zaključiti da je trenutačno najizraženija seizmička aktivnost na tom području Hrvatske. Srećom, posljednjih dana ona se nekako pomaknula u podmorje Jadrana. Više potresa događa se ispod mora, slabije se osjete ili se opće ne osjete na kopnu", ističe. 

Na pitanje mogu li se očekivati naknadni potresi, Kuk napominje: "U seizmologiji to nije dobro i mi se ne koristimo izrazom 'očekivati' jer to bi bilo na neki način zapravo povezivanje s prognozom potresa. Možemo reći da pratimo seizmičku aktivnost, trenutačno postoji ta serija slabijih potresa i na tome trebamo stati. Ne može se najavljivati." 

Podsjetimo, ranije je Seizmološka služba Hrvatske objavila: "Noćas, 7. ožujka 2024. godine, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva slaba potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 1 sat i 55 minuta magnitude 1.9, a drugi tri minute kasnije, u 1 sat i 58 min, magnitude 2.8 prema Richteru, a procijenjen je intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS, odnosno III-IV stupnja EMS."

VIDEO Dva potresa probudila Zagrepčane usred noći: 'Kao jaka eksplozija ispod kuće'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:12 07.03.2024.

Za početak svaki potres javljati na mobitel kroz onaj SRUUK. Svaki, jer uvijek nakon slabijeg ide jači potres. Uvijek. Tako bi se ljude upozorilo da budu na oprezu.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:46 07.03.2024.

Svaki put kada se pojavi bilo gdje javno sa ovakvim izjavama ne kaže ništa novo. Stalno jedno te isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije