Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iste djelatnosti

Šef Hrvatskih šuma sačuvao bi fotelju tvrtkom Hrvatsko drvo?

šume
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
23.09.2015.
u 14:05

Uz HŠ, suvlasništvo u novoj tvrtki imalo bi još 11 privatnih tvrtki i HGK

Uprava Hrvatskih šuma (HŠ) pokušala je s 11 drvnoprerađivačkih tvrtki i Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) osnovati tvrtku Hrvatsko drvo u kojoj bi 25 posto udjela imale Šume, najvećim partnerima Spin Valisu i Viševici pripalo bi po sedam, a ostalima po 6,1 posto udjela.

Odbijenica NO-a

Ivan Pavelić, predsjednik uprave HŠ-a, zatražio je od Nadzornog odbora 11. rujna suglasnost za osnivanje nove tvrtke, no nije je dobio. To ga, prema tvrdnjama naših izvora, ipak nije pokolebalo u namjerama da osnuje Hrvatsko drvo pa je nadzornicima tada poručio da će suglasnost zatražiti od Skupštine HŠ-a koju čini ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i da će je dobiti. U društvenom ugovoru o osnivanju Hrvatskog drva koji je dostavljen NO-u navedeno je da su njegovi suosnivači i tvrtke Ciprijanović te Tvin, no one uopće nisu dale suglasnost za to, a i u HGK tvrde da ne znaju ništa o tome da su suosnivači HD-a!? Inicijativa za osnivanje Drva, potekla od uprave HŠ-a i čelnika udruženja drvoprerađivača pri HGK Zdravka Jelčića i Zdravka Žuže iz tvrtki Spin Valis i Viševica, šokirala je mnoge sektorske tvrtke i protagoniste iz institucija i nadležnih tijela. Većina je zgranuta egoizmom inicijatora i izostankom šireg sektorskog interesa i smatra da se ta inicijativa nastavlja na ranije ugovore HŠ-a i dijela lobija pri HGK u kojima je samo nekim tvrtkama osigurana izdašna količina sirovine i bogati rabati.

Upitan je i smisao osnivanja nove tvrtke jer sve djelatnosti HD-a već su navedene u djelatnostima HŠ-a pa se radi o dupliciranju aktivnosti. No čelnik Spin Valisa sve to demantira.

– Možda je pogrešan tajming, ali ideja o osnivanju zajedničke tvrtke finalista u drvnoj industriji odavno postoji i željeli smo da mu politika i državne institucije kroz svoje udjele daju podršku, bez obzira na to tko im je na čelu – tvrdi Jelčić ističući kako su ugovori odaslani kao inicijalna ideja i očekivali su da im se kasnije pridruži još njih.

HDZ-ovi menadžeri 

Međutim, indikativno je da je Pavelić dogovorio osnivanje nove tvrtke s menadžerima koji pripadaju HDZ-u (primjerice Nikolina Babić iz Pan stolarije predsjednica je HDZ-ova odbora za malo gospodarstvo). Stoga svi protagonisti ocjenjuju da se radi o akciji uhljebljenja Pavelića, koji će postati predsjednik uprave nove tvrtke. Nakon izbora, ako ga se i smijeni s čela uprave HŠ-a, i dalje bi ostao šef uprave HD-a, bez mogućnosti nove uprave HŠ-a da ga smijeni jer će većinu u novoj tvrtki imati udružene tvrtke.  

– Mi smo najveći kupci HŠ-a i najveća tvrtka u drvnoj industriji, a nas nitko nije zvao. Uopće nije jasno zašto se takvo što pri HŠ-u organizira – oni su državna institucija, a tvrtke koje bi u njoj bile su privatnici. To je apsurdno – kaže Murat Pašić iz Sherifa. I Darko Prodan, čelnik Cedra i Hrvatskog drvnog klastera, iznenađen je parcijalnim pristupom i kriterijima za selekciju partnera.

Iako Jelčić tvrdi da su i čelniku HGK Luki Buriloviću inicijalno poslali ugovor o osnivanju Hrvatskog drva, ali nisu s njim kontaktirali, u HGK pak tvrde da ugovor nikad nisu primili ni na razmatranje.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da Jakovina u trenutku održavanja NO-a HŠ-a nije znao za prijedlog uprave o HD-u i poručuju da će ministar razmotriti taj prijedlog dođe li na Skupštinu. Pavelić nam je poručio pak da Nadzorni odbor nije prihvatio prijedlog o osnivanju Hrvatskog drva te je bespredmetno dalje komentirati taj predmet.

>> Državne tvrtke troškove plaća u dvije godine srezale za 680 milijuna kuna

Komentara 4

DU
Deleted user
14:51 23.09.2015.

Još prije 2 godine sam pisao da treba završiti kao i bivši direktor HŠ - u zatvoru!

MS
mare_split
20:17 23.09.2015.

Vidjela je, čula i od prijatelja, 'malog' prerađivača drva, koji je 'eksperimente' Pavelića 'isprobao' na svojoj koži i moro otpustiti polovicu radnika, zato mora reći: čovjek je kriminalac, akako je svjestan da mu se stolica 'drma' čini s e kakoo bi i dallje glumatao 'stručnjaka', ... naravno, jako (pre)dobro uhlljeblljenog! Da, njegove su 'mjere' uništile male pilanare, omogućile 'velikima' koji državi duguju velike novce i 'odvele' sirovinu u Sloveniju kamo drug ide po 'provizije'! Kriminalac!

TV
tv5378
21:15 23.09.2015.

Sto se ceka s uhicenjem?Ne samo njega nego svih .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije