Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI POVJESNIČAR:

'Šef Gestapoa pokopan je na židovskom groblju u Berlinu'

židovsko groblje
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
01.11.2013.
u 08:34

Tuchel tvrdi da je Müller umro u Berlinu 1945. da je prvo pokopan u privremenom grobu u vrtu ministarstva avijacije, te da je konačno pokopan u masovnoj grobnici na židovskom groblju u središnjem dijelu Berlina

Njemački povjesničar Johannes Tuchel tvrdi da je otkrio što se dogodilo bivšem šefu zloglasne nacističke tajne policije Gestapo Heinrichu Mülleru, koji je nestao na kraju Drugog svjetskog rata. Tuchel, naime, tvrdi da je Müller zakopan na židovskom groblju, javlja Reuters.

Za Müllera se dugo nije znalo kako je poginuo i bio je najviši nacistički dužnosnik koji nikad nije bio uhvaćen, odnosno za kojega nikad nije potvrđeno da je umro. Međutim, Tuchel tvrdi da je Müller umro u Berlinu 1945. da je prvo pokopan u privremenom grobu u vrtu ministarstva avijacije, te da je konačno pokopan u masovnoj grobnici na židovskom groblju u središnjem dijelu Berlina, na kojemu je među ostalima pokopan i židovski filozof Moses Mendelssohn.

"Što se mene tiče, nema nikakve misterije oko Heinricha Müllera. Mrtav je i pokopan na groblju u Grosse Hamburger Strasse", rekao je Tuchel.

Povjesničar je istraživao jedan od ratnih zločina šefa Gestapoa kada je naišao na dokumente o njegovoj smrti. Ponovno je proučio dokaze jednog grobara nakon rata koji je, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, rekao da je 1945. pokopao muškarca u generalskoj uniformi. Nakon što je usporedio saznanja s podacima njemačkih obavještajaca i CIA-e zaključio je da je Müller pokopan upravo na groblju u Grosse Hamburger Strasse.

"To je uvreda sjećanju na žrtve", rekao je Tuchel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije