Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza izbora

U nedjeljnom derbiju SDP i HDZ odigrali neriješeno

zoran milanović
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
10.03.2015.
u 09:55

S obzirom na to da je HDZ u velikom naletu, vjerojatno je Karamarko 
manje zadovoljan od Milanovića koji može predahnuti jer je niz izbornih poraza zaustavljen

Ishodom ponovljenih izbora u 17 gradova i općina šefovi SDP-a i HDZ-a Zoran Milanović i Tomislav Karamarko mogu biti podjednako zadovoljni. Ili nezadovoljni. Uspoređujući rezultate za gradska i općinska vijeća postignute na redovitim izborima u svibnju 2013. s nedjeljnim, dvije stvari upadaju u oči.

Obratite pažnju na Omiš

HDZ je sa svojim partnerima ostvario ukupno znatno bolje rezultate u općinama – prije dvije godine njihova je lista bila najjača samo u dvije, a sada u čak sedam općina. S druge strane, SDP je sa svojim partnerima u nedjelju ostvario bolje rezultate u gradovima – njihove liste za gradska vijeća osvojile su najviše glasova u pet gradova, dok su prije dvije godine bili najjači u samo dva grada. S obzirom na to da su nakon pobjeda na europskim, prošlim lokalnim i predsjedničkim izborima u velikom naletu, moguće je da su ovakvim rezultatima vjerojatno manje zadovoljni u HDZ-u nego u vladajućoj stranci. Vodstvo SDP-a ipak može malo predahnuti jer je prekinuta niska njihovih izbornih poraza...

Nedjeljni mini lokalni izbori dokazali su i uzlazni trend nezavisnih igrača. Liste grupe građana osvojile su najviše glasova u dva grada, a posebno je indikativan rezultat u Omišu gdje je opet pobijedio nezavisni gradonačelnik Ivan Kovačić, ali, što je još važnije,ovaj je put njegova lista "pomela" konkurente i osvojila čak 48,77 posto glasova. Kovačića sada više nitko neće moći srušiti s mjesta gradonačelnika jer je osvojio apsolutnu većinu u Gradskom vijeću – devet od 17 mjesta.

Iako je njegov kandidat Andro Vlahušić na dobrom putu da još jednom osvoji gradonačelničko mjesto u Dubrovniku, HNS ipak ima razloga za brigu. U Novom Marofu i Zlataru njihova je lista osvojila manje glasova od Čačićevih Reformista...

Gdje je ORaH Mirele Holy?

Najzabrinutija ipak može biti Mirela Holy jer su ovi mikroizbori pokazali da ORaH postoji više kao medijska činjenica nego stvarna politička snaga na terenu. S listom za gradska vijeća izašli su samo u Dubrovniku i Pagu. Neuspješno, osvojili su 1,36 i 2,84 posto glasova.

Od novih političkih snaga puno bolju formu pokazao je Živi zid. U Hvaru su osvojili jedan vijećnički mandat, a u Novom Marofu, Zlataru i Rabu osvojili su između četiri i pet posto glasova.

>> Pravu snagu na izborima pokazao je samo Živi zid

>> Vlahušić i Franković idu u drugi krug. Pogledajte ostale rezultate!

Komentara 28

MC
marta@cro
10:24 10.03.2015.

HDZ može biti jako zadovoljan. S obzirom na sva podmetanja, spačke mi dobivamo sve! Hrvatska se budi. Crveni će u zaborav.

UI
Uvijek_iskreno
10:30 10.03.2015.

HDZ je pobjednik u prvom krugu, a u drugom krugu će povećati svoju prednost.

DR
drugPlenky
10:07 10.03.2015.

Ako i na parlamentarnim izborima bude ovako neriješeno HDZ će imati dvotrećinsku većinu u saboru a VL će imati isti naslov HDZ SDP neriješeno. Stvarnost drumom a naši mediji šumom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije