Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka s pivovarom

SDP 20 godina na sudu traži urede u Nad lipom 22

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
12.04.2014.
u 09:48

Sporna zgrada na zagrebačkom Črnomercu u čijem prizemlju djeluje mjesna organizacija SDP-a

Ne spore se samo građani po sudovima desetljeće i više nego i moćne političke stranke. Gotovo dva desetljeća traje parnica Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) protiv Zagrebačke pivovare zbog vlasništva nad poslovno-stambenom zgradom u ulici Nad lipom 22 u Zagrebu, odnosno zbog prostorija u prizemlju te zgrade, koje koristi SDP. Ta stranka polaže pravo na prizemlje te zgrade sagrađene 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je pravo na te poslovne prostorije polagala Mjesna konferencija Socijalističkog saveza radnog naroda, koja je, pak, kasnije svoja prava prenijela na Općinski komitet SRH Črnomerec.

Tužbom koja potječe još iz 1995. godine SDP traži da sud presudi da je ta stranka vlasnik poslovnog prostora u prizemlju od 264 kvadrata, koji se sastoji od velike i male dvorane, pet ureda, male kuhinje, sanitarnih prostorija i garažno-skladišnog prostora u dvorištu od 35 kvadrata. SDP tužbom traži da im Zagrebačka pivovara izda tabularnu ispravu o vlasništvu.

Uvjeti natječaja

Sve je počelo u listopadu davne 1972. kada je rješenjem Sekretarijata za komunalne poslove, graditeljstvo i saobraćaj grada Zagreba Zagrebačkoj pivovari na korištenje dano građevinsko zemljište u društvenom vlasništvu kako bi sagradila stambeno-poslovnu zgradu. Prema natječaju za dodjelu zemljišta, navodi u tužbi SDP, Zagrebačka pivovara je kao investitor u prizemlju trebala sagraditi poslovne prostorije i nakon završetka gradnje predati ih bez naknade u vlasništvo Mjesnoj konferenciji Socijalističkog saveza. No, u zemljišne knjige upisana je Zagrebačka pivovara, koja je na tužbu uzvratila da je – neosnovana. Osim toga, uzvratili su i da SDP nije pravni sljednik Mjesne konferencije Socijalističkog saveza.

Tijekom dugogodišnjeg parničenja SDP je bio izgubio spor, no lani je ta presuda pala na drugostupanjskom zagrebačkom Županijskom sudu.

No, i u toj prvotnoj presudi, u kojoj je odbijena tužba SDP-a, sutkinja je zaključila da je Mjesna konferencija Socijalističkog saveza prenijela svoja prava sa spornih prostorija na Općinski komitet SRH Črnomerec, koji je pak pravni prednik SDP-a. No, svejedno je SDP spor izgubio jer sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi je li se Zagrebačka pivovara obvezala predati SDP-u poslovni prostor bez naknade, jer, obrazložila je sutkinja, SDP nije dostavio uvjete natječaja za dodjelu zemljišta Pivovari, niti je predložio provođenje dokaznog postupka na tu okolnost. No, lani u studenome zagrebački Županijski sud ukinuo je tu presudu ustvrdivši da je proturječna i time ostavio nadu SDP-u da će ipak uspjeti dokazati vlasništvo nad prostorom koji koristi.

Pivovara: Komplicirano!

Kontaktirali smo sa Zagrebačkom pivovarom kako bismo doznali je li sa SDP-om pokušala mimo suda riješiti spor i postoji li još mogućnost nagodbe te je li pokrenula parnicu za iseljenje SDP-a iz ulice Nad lipom 22, no odgovoreno nam je da zbog komplicirane materije oko tog spora ne mogu odgovoriti ništa prije ponedjeljka. Čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić uputio nas je, pak, na one koji su zaduženi za imovinu SDP-a jer:

– Ne znam detalje o tom sporu, znam samo da SDP koristi taj prostor na adresi Nad lipom 22... – kazao je Bernardić.

Inače na toj adresi piše Mjesna organizacija SDP-a Črnomerec. Sudska rasprava u tom sporu zakazana je za svibanj.

>> Za Branimirovu Grad izvlaštenje stanara platio 20 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:24 12.04.2014.

tipično za hr sudstvo. I sad ti tuži nekog velikog.... pljuc!

TO
Tomisslaw
11:28 12.04.2014.

Znači SDP je naslijedio imovinu KPJ KPSRH. Super, znači oni su pravni nasljednici partije, pa su naslijedili i odgovornost za zločine počinjene u ime partije. Nakon presuda Munchenu biti će veselo kad krenu tužbe, jer SDP je u svojoj biti zločinačka organizacija. Oni koji ih budi tužili imati će se od čega naplatiti, partija je puno toga stekla poštenim radom, silne stanove zaslužnih drugova, zgrade, poslovne prostore itd, a tu je i supertajna dokumentacija za koju je zadužen drug Dragovan.....

HA
Harrawath
11:53 12.04.2014.

Bitno što želim ovom prilikom reći i javno postaviti pitanje je: Kako je SDP - Socijaldemokratska partija Hrvatske, kako se nazivaju od travnja 1993. godine, postala i ostala najbogatija politička stranka u Republici Hrvatskoj. Naime, ta je stranka još uš u studenom 1990. godine na svome kongresu donijela Povijesnu deklaraciju o prekidu kontinuiteta te stranke s razdobljem od 1945. do 1990., dakle da postaje nova stranka pod nazivom SKH - SDP (Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena). Čak su zamolili i uzoritog kardinala Franju Kuharića da im blagoslovi grešnu zgradu "Kockicu" na Prisavlju u Zagrebu. No da je ta deklaracija bila samo formalna, odnosno deklarativna, dokaz je to da zapravo nikada do danas nisu službeno priznali i osudili okrutnu, nemilosrdnu komunističku zločinačku totalitarnu diktaturu u Hrvatskoj i Jugoslaviji, sa svim genocidnim zločinima, po uzoru na Lenjina i Staljina, najviše nad hrvatskim narodom, dok su jedini imali monopol na vlast te bili gospodari života i smrti prestrašenog, demografski uništenog, intelektualno obezglavljenog i ožalošćenog hrvatskoga naroda, sa preko 660 mučenički ubijenih svećenika i drugih duhovnih osoba, što se u tolikoj mjeri nije događalo ni u jednoj drugoj komunističkoj zemlji, pa ni u Sovjetskom Savezu, s obzirom na broj stanovnika. Za toga strašnoga vremena, komunistička partija je postala i vlasnik enormnog bogatstva u opljačkanim od naroda vrijednim nekretninama i pokretninama velikih vrijednosti. Za sve te zločine nitko im nije smio u ono strašno vrijeme ništa prigovoriti. Sve to crno bogatstvo SDP je legalno zadržao i u demokratskoj Republici Hrvatskoj!!! Potičem istraživačko novinarstvo, ako je slobodno, da istraži kolike nekretnine diljem Hrvatske su upisane na SDP i po kojim zakonima je to moglo biti i ostati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije