Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA U DIGITALNO DOBA

Schulz – od idola nacije do odlaska u političku povijest u 11 mjeseci

Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.02.2018.
u 07:12

Schulz se nada da bi se zbog zasluga što je ispregovarao veliku koaliciju iduće godine mogao vratiti u Bruxelles i postati šef diplomacije EU

Martin Schulz jučer je otišao u njemačku političku povijest. Ni godinu dana nakon što je izabran za šefa Socijaldemokratske stranke Schulz više nije čelnik SPD-a. Iako se sve činilo idiličnim nakon napornih pregovora oko stvaranje nove velike koalicije, trebalo je samo tjedan dana da se za njemački SPD sve pretvori u noćnu moru.

Pritisak je članstva golem na vodstvo stranke, odnosno Schulzov pokušaj da svoj neuspjeh pretvori u častan uzmak imenujući šeficom stranke Andreu Nahles, a on bi postao ministrom vanjskih poslova i zamijenio trenutačno najpopularnijeg njemačkog političara, stranačkog kolegu Sigmara Gabriela.

Upitan legitimitet

Gabriel se pobunio i pod pritiskom članstva Schulz je morao odustati i od mjesta šefa diplomacije.

Jučer se cijeli dan vodila bitka da Andrea Nahles postane nasljednica Schulza na čelu SPD-a, ali i tu se javio neočekivano velik otpor. Pismom se javnosti obratila gradonačelnica Flensburga Simone Lange u kojem se ne protivi izboru Nahles, već načinu na koji se postavlja čelnica stranke bez pitanja članstva. Stoga se i sama kandidirala za mjesto čelnice SPD-a, kako bi Nahles ipak imala koliki-toliki demokratski legitimitet, kaže Lange.

A što će biti sa Schulzom? Sigurno je da se oprostio od njemačke političke scene, ali njega i dalje privlači Bruxelles, gdje je ostvario svoju cijelu političku karijeru, na kraju kao predsjednik Europskog parlamenta. Europskoj povjerenici za vanjske poslove Federici Mogherini iduće godine istječe mandat, a Njemačka dobiva pravo na mjesto povjerenika. Analitičari misle da bi to mjesto moglo pripasti Schulzu, kao zasluga što je ispregovarao veliku koaliciju s demokršćanima, za koju su palčeve držali kako u Parizu tako i u Bruxellesu.

Neviđeni uspon i pad

Ako se Schulz odluči potpuno povući, šef diplomacije EU mogao bi postati Sigmar Gabriel. Aduti Gabriela nešto su jači jer je omiljen u stranci, a i Mogherini prije nego što je postala šefica diplomacije EU bila je talijanska ministrica vanjskih poslova.

Kako je bio moguć tako nagli uspon i pad Martina Schulza? Prije nešto manje od 11 mjeseci Schulz je sa 100 posto glasova upravnog vijeća SPD-a izabran na čelo stranke. Nakon dva tjedna ankete su pokazivale da je SPD s 18 posto podrške uzletio na 30 posto, gotovo kao kancelarkin CDU. Od tada je krenula stranputica i SPD je uvjerljivo poražen na izborima s 20,5 posto, a danas su na 17,5 posto podrške.

Schulz je najbolji pokazatelj kako se u novo digitalno doba, kao i sve druge sfere života, i politika jako ubrzala.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
07:39 14.02.2018.

nijemci, kao uostalom i francuzi, talijani, španjolci, imaju 'pravo' na najbitnija mjesta u eu komisiji i radnim tijelima. mi, slovenci, i ostala siročad, smo privjesak, imamo jako važna mjesta u eu diplomaciji, pa su tako izmišljena važna mjesta, pozicije, tipa međunarodna suradnja i razvoj, nešto u stilu un-ovih ambasadora dobre volje, i slične pjesmice. a ovaj nijemac, koga briga gdje će i kako, s kime. on je njemački spd doveo na rub propasti, ako su već na izborima potopljeni bili, i javno se izjasnili da neće biti dio vlasti, a sad su kupljeni, i to opet pod šapom merkelove, članstvu je jasno da će ovaj mandat merkelove biti i njen zadnji, jer njemačku čekaju malo gora vremena, a merkelica nije osoba koja djeluje brzo, već oklijeva par godina, nije ona schroeder, koji je u pola godine izmijenio njemačko radno zakonodavstvo i učinio je najpropulzivnijom eu ekonomijom, prilagodljivom brzim promjenama na tržištu. današnji njemački političari su jadnici, koji misle da im položaj ovisi o mišljenju i potpori malih skupina, bilo da su to feministice, lgbt... nisu shvatili i još im ne dolazi do mozga da njih bira i postavlja njemački narod, kojemu je dosta pognute glave, koji žele njemačku prije svega za nijemce. badava mu lijepi položaj u eu diplomaciji, kad će novi šefovi jakih eu država početi igru voditi u ime unije. komesari će biti samo ruke koje će otvarati i zatvarati knjigu.

MO
more456
08:49 14.02.2018.

On je odradio povjerenu misiju, dogovorio je veliku koaliciju. Za četiri godine socijal-demokrata neće biti, imat ćemo kao u Austriji koaliciju Merkelice, Liberala i ekstremne desnice. Shulz vjerojatno nikome ne treba, nekadašnji alkoholičar sa završenom osnovnom školom. Možda će u međuvremenu završiti nekakav njemački Vern,..., pa si popraviti šanse da se negdje uhljebi.

Avatar superhik74
superhik74
14:39 14.02.2018.

Moram priznati da je ovaj alkoholicar nadmasio i samog mene, velikog supehika...hik, hik, hik...a sada brzo u pljacku sirotinje kako bi mogao udjeliti jos vise miljarderima bankarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije