Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U strahu od poplave

"Sava ne ugrožava samo naše kuće, nego cijeli Sisak"

'21.11.2012., Sisak - Stanovnike Ulice Marijana Celjaka na Zelenom brijegu brine ostecenje savskog nasipa,  na koje nadlezne upozoravaju vec godinama.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Nikola Čutuk/Pixsell
18.01.2013.
u 10:27

Hrvatske vode ne znaju kada će sanirati kritične točke preko kojih se rijeka već prelijeva

Kada bi Sava probila nasip, ne bi bile ugrožene samo naše kuće, nego cijeli Sisak- upozoravaju stanovnici Celjakove ulice na Zelenom brijegu. Takav scenarij moguć je ukoliko Hrvatske vode ne provedu ojačavanje obale te ne saniraju nasip podignut prije stotinu godina, danas sa zadaćom da od prodora vode čuva onog novijeg. Inicijativa građana traje već godinama, koje prolaze u strahu od svake nadolazeće poplave.

Popušta zadnja obrana

– Unazad 40 godina na ovome je mjestu, gdje snažna Sava u zavoju postiže veliku brzinu, nestalo oko 20 metara obale, koja je štitila od udara vode. Međutim, prirodni se štit povukao, a na prvom nasipu u dužini od oko sto metara nastale su kritične točke, preko kojih se rijeka od nedavno prelijeva u međuprostor između starog i novog nasipa- pojašnjava Stjepan Belovarić. S obalom se povlači i stari nasip, zbog čega bi se i zadnja linija obrane od poplave kroz nekoliko godina mogla naći na direktnom udaru te popustiti.

– Rijeka za vrijeme poplava već dolazi tik do novog nasipa. Nekad su se slagali veliki kameni kako bi se spriječilo propadanje obale, još 80-ih godina, ali i s time se prestalo. Opasnost sada ne postoji, ali za nekoliko godina sigurno da- kaže Dragutin Bačun. Utvrđivanje bi se, ističu, trebalo provesti postavljanjem hrastovih pilota i škarpi, odnosno pleterom od granja, u koji se baca kamen i zemlja te sadi drveće.

– Nadležni su upoznati s ovim problemom, o kojem postoje spisi. No, drugi su nasipi pucali pa mi nikada nismo bili prioritet. Nakon 2006. sve je stalo, a poručili su nam kako situacija i nije toliko opasna- kaže Marijan Batovanja. Najgora opcija bila bi čekati katastrofu, jer je tada već kasno.

Što će biti prekosutra?

– Novi nasip ne može preuzeti funkciju obale. Kada bi to bilo tako, ne bi Hrvatske vode diljem Hrvatske uređivale i učvršćivale obalu. Tamo gdje njihovi stručnjaci ne stignu uočiti kritične točke, postoji obveza lokalnih političara da o tome brinu- kaže Belovarić. Njih su, ističe, upoznali sa situacijom, a neki od predstavnika vlasti ovdje i stanuju.

– Ne mora se dogoditi ništa ni danas ni sutra, ali što će biti prekosutra? - zabrinuto pitaju mještani. Na upit Hrvatskim vodama, poslan još u studenom, odgovor nismo dobili, ali dobio ga je uporni gospodin Stjepan. Voditeljica sisačke Ispostave, Tatjana Dovranić Kardaš potvrđuje da je odron obale evidentiran te da su na tom području nakon tri vodena vala u studenom 2012. uočene veće promjene; izloženost jačem erozijskom djelovanju vodnog toka zbog čega je obala strma, ponekad i vertikalna.

– Stručne službe i vodočuvar stalno kontroliraju lokaciju. Sličnih odrona na Savi ima mnogo, a sanacija se obavlja prema prioritetima ugroženosti naselja i zaštitnih objekata, sukladno sredstvima. Izrada projektne dokumentacije za izgradnju obaloutvrde u Ulici M. Celjaka stavljena je u prijedlog Plana upravljanja vodama za naredni period, istaknula je Kardaš.

Komentara 3

TR
trlepastuhovic
08:19 21.01.2013.

Bitno je da se Kardašica potpisuje na riješenja o vodnoj naknadi koje nam uredno šalju, a kada treba raditi na nasipu onda nikom niš. Uskok bi malo trebao pročešljati Hrvatske vode da vide kako se rade "zlatni nasipi"!

IS
istinito
12:29 18.01.2013.

Nije kriva Sava, nego politicari koji su pokrali lovu namjenjenu za nasipe.

BR
brownie
13:05 18.01.2013.

našao se pravi komentirati nasipe uz save ,podrumaš-bojnik koji nema nijedan dan na bojnoj crti,ali uredno prima penziju,a 91' na obadvije obale rijeke save lovio ,,dezertere i oduzimao oružje,,članovima svoje najhrvatske zajednice i posjećivao njihove gospođe dok njih nije bilo,zna batovanja gdje su novci završili,zna se,znamo i mi,kupovale se paradne vojne uniforme kako bi on o slični paradirali herbosom,zapošljavali svoju djecu,i branili svoje banijske bivše gospođe,kolika mu je mirovina za bavljenje podrumarstvom 91-95,može sam napraviti kilometar nasipa,da drže majore,pardon,bojniče,da ti bivši šogor može ovo pročitati,pokoj mu duši

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije