Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sječa 47 glava

Saudijski pokolj bez presedana

Nimr Baker al-Nimr
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.01.2016.
u 07:15

Šijiti diljem svijeta najavljuju da će S. Arabija skupo platiti masakriranje imama

Smaknuće istaknutog šijitskog čelnika Nimra Bakera al-Nimra, jednog od najvećih kritičara saudijske kraljevske dinastije Al Saud (kojemu je odrubljena glava zajedno s još 46 osuđenih zbog "terorizma"), svakako će imati posljedice u odnosima između Saudijske Arabije i ostalih islamskih zemalja u kojima šijiti prevladavaju kao većina poput Irana, Iraka i Libanona, a i ojačat će sektaške sukobe između sunita i šijita kojih smo danas svjedoci u Iraku, Siriji, Libanonu...

UN je zgrožen

Šijitski poglavari uvjereni su kako je njegovo smaknuće isključivo iz vjerskih razloga. Nije se dugo čekalo na reakcije – u Iranu su zapaljeni saudijsko veleposlanstvo i konzulat, u Iraku i Libanonu šijitski vjerski vođe najavili su osvetu. Zbog mogućih produbljenja sektaških sukoba kao posljedice smaknuća, zabrinuti su i svjetski čelnici. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon osim što je 'zgrožen' pogubljenjima u Saudijskoj Arabiji zatražio je od svih čelnika u regiji da nastoje spriječiti jačanje sektaških napetosti.

Svoju zabrinutost iskazala je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorivši kako saudijsko pogubljenje istaknutog šijitskog vjerskog vođe donosi rizik od "opasnih posljedica" za dalje razbuktavanje vjerskih i sektaških tenzija u čitavoj regiji. Najveći Saudijski saveznik, SAD, osudio je smaknuće šijitskog vjerskog vođe koje je rezultiralo bijesom čitavog šijitskog svijeta.

Istaknuti šijitski vjerski vođa, 56-godišnji Nimr Baker al-Nimr, koji je vjerski autoritet ne samo za šijite u Saudijskoj Arabiji već diljem svijeta, rođen je u istočnoj saudijskoj pokrajini u mjestu Katif. U Iran je otišao 1980. u grad Qom gdje je živio 10 godina i završio studij vjerske doktrine. Nakon toga otišao je u Damask gdje je bio vjerski čuvar Mauzoleja unuka proroka Muhameda, Zainab, koji je za šijite jedno od najvažnijih svetišta. Odmah po povratku u Saudijsku Arabiju javno je optužio saudijsku kraljevsku obitelj za tlačenje svojih šijitskih sugrađana i zahtijevao veća prava za tu manjinu, tvrdeći kako šijiti u Saudijskoj Arabiji žive kao građani drugog reda i nije im dozvoljeno napredovanje na političkoj, ekonomskoj, društvenoj i obrazovnoj sceni.

U Saudijskoj Arabiji živi oko tri milijuna pripadnika šijitske manjine i to većinom u naftom bogatim istočnim područjima Katif i al-Ahsa i desetljećima se žale na diskriminaciju zbog koje su im nedostupni bolji poslovi i razne povlastice koje uživaju ostali, a i bore se protiv političke represije saudijskih vlasti koje slijede ultrakonzervativnu selefijsku vehabijsku doktrinu, koja nevjernicima smatra sve osim svojih sljedbenika.

Šokantni video smaknuća

Odmah nakon smaknuća šeika Nimra izbile su prosvjedi u njegovom rodnom mjestu Katif gdje su se demonstranti sukobili s policijom i prema zadnjim pristiglim informacijama iz tog mjesta saudijska vojska potpuno je blokirala Katif te rasporedila svoje snage u strahu od moguće osvete.

U međuvremenu, iako su saudijske vlasti tvrdile da su smaknuća 47 optuženika izvršena u zatvorima, u javnost je procurila video snimka na kojoj se jasno vidi odrubljivanje glave šeika Nimra na javnom mjestu uz prisutnost velikog broja znatiželjnika što je šokiralo javnost i obitelj samog šeika Nimra kojima je saudijska vlast odbila dati tijelo.

>> "Božja ruka će osvetiti pogubljenje saudijskog šijitskog šeika"

Komentara 9

PL
@ploto@
21:12 04.01.2016.

@Pasdaran - lijepo da si se oglasio nakon puno vremena.

MX
Mister X
10:27 04.01.2016.

Šokantni video smaknuća .no da nije šokantno pogubljenje .. Naravu americi kad se osuđenika sveže na električnu stolicu i kad osuđenika trese struja i do 15 minuta dok mu mozak ne provrije i oči kizlete iz glave . Naravno da nije nikada pokazano i kak se u Qantanamu ispituju " sumnjivi za terorizam"""" Pa da vidiš što je šokantno ali original ne ono što ti pametni pošteni ameri serviraju dokle da možeš da vidiš da ti ne bu """šokantno""" Šokantno je kad vidiš što čovjeku daju za mirovinu ili plaču u pojedinim demokracijama . Pre malo za živiti a jedva da ne umreš - "šokantno " ali nam to ne prikazuju .................. Niti se UNO zgrozi i time je svoju funkciju odeadio i tešku lovu zaradio............

DU
Deleted user
10:50 04.01.2016.

Sve dok muslimani međusobno "dijele pravdu" na ovakav necivilizirani način, bolje da ostanu tamo gdje jesu i nastave međusobne obračune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije