Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhvaćen

Saudijski bloger u bijegu od smrtne kazne uhićen u Maleziji

hamza kashgari
Screenshot YouTube
10.02.2012.
u 11:20

Hamza Kashgari navodno je uvrijedio Muhameda na Twitteru, za što mu u domovini prijeti smrtna kazna.

Saudijski bloger koji je na Twitteru navodno uvrijedio muslimanskog proroka Muhameda uhićen je u Maleziji nakon što je naputio Saudijsku Arabiju, prenosi Al Jazeera. Hamza Kashgari namjeravao je doći do Novog Zelanda, gdje se nadao dobiti politički azil, no uhićen je u četvrtak po dolasku u zračnu luku u Kuala Lumpuru.

Policijski je glasnogovornik za Reuters potvrdio da je 23-godišnjak uhićen u Interpolovoj operaciji. Međutim, zasad nije poznato hoće li bloger iz Jeddaha, grada na zapadu Saudijske Arabije, biti izručen toj zemlji. Bogohuljenje je u Saudijskoj Arabiji težak zločin za koji je moguće dosuditi i smrtnu kaznu, dok su malezijski zakoni nešto blaži pa maksimalna zatvorska kazna iznosi tri godine.

Dio saudijskih vjerskih vođa i političkih dužnosnika pozvao je na ubijanje Kashgarija nakon tri posta koja je objavio na Twitteru povodom Muhamedova rođendana. Stvorena je i grupa na Facebooku nazvana "Saudijski narod zahtijeva pogubljenje Hamze Kashgarija", koja je dosad prikupila gotovo 13 tisuća članova. Saudijski ministar informiranja zabranio je Kashgarijevu kolumnu u lokalnim novinama, dok je utjecajni vjerski vođa Nasser al-Omar pozvao na kažnjavanje smrću.

"Na tvoj rođendan nalazim te kamo god se okrenem. Reći ću da sam neke tvoje vidove volio, druge mrzio, a mnoge nisam mogao razumjeti", jedan je od tweetova koje je Kashgari objavio u subotu. Postove je uskoro sam obrisao, kao i svoj profil na Twitteru, a u istom je danu primio više od 30 tisuća odgovora – jedan je otkrio i njegovu kućnu adresu. Kashgari se i ispričao rekavši da je postao žrtveno janje jednog većeg sukoba.

– Zahtijevao sam svoje pravo na prakticiranje najosnovnijih ljudskih prava, slobodu izražavanja i mišljenja, tako da ništa nije bilo uzalud – izjavio je Kashgari za američki portal Daily Beast.

Komentara 15

MR
Mr. Right
08:28 11.02.2012.

Ovo je istina u drzavama koje su pod serijatskim zakonom ovo je normalna stvar.

OB
-obrisani-
11:58 10.02.2012.

muslimanska demoracija: rezi klitorise, ubijaju, pale, ruse, unistavaju, bjeze u azil iz nihovog paradiza na zemlji, kamenuju, vjesaju

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:06 10.02.2012.

10.02.2012. u 17:11h Leoni je napisao/la: Zaboravio je da Islam ne podnosi analizu a kitika je ravna samoubojstvu... ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Nemoj generalizirati vještice stara.........uključi malo mozak, jednom....za promjenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije