Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovina s Rijadom

Saudijci su ludi za hrvatskim halal napolitankama

Napolitanke
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
27.10.2018.
u 10:11

Nafta i oružje nisu jedini proizvodi kojima se trguje s Rijadom, a glavni savjetnik saudijskog diktatora bin Salmana bivši je čelnik Siemensa Klaus Kleinfeld

O ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija bilo je riječi na prošlotjednom Vijeću za vanjske poslove u Luxembourgu te je naš stav sadržan u izjavi potpredsjednice Europske komisije i visoke predstavnice za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federice Mogherini.

U njoj se potvrđuje predanost EU-a medijskim slobodama i zaštiti novinara diljem svijeta te poziva na nastavak temeljite, vjerodostojne i transparentne istrage, kojom bi se utvrdile sve okolnosti ubojstva i osiguralo da odgovorni za ovaj čin budu privedeni pred lice pravde. Tako glasi odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova o hrvatskom stavu o događajima u saudijskom konzulatu u Turskoj koji su izazvali oštre reakcije lidera diljem svijeta. Oštra je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, no ona je u dvostrukom problemu. Naime, njezina vlada ima vrlo unosne ugovore sa Saudijskom Arabijom oko izvoza oružja. A kako u tom pogledu stoji Hrvatska?

Obustavljene dozvole

Prema podacima Statističkog zavoda, lani je iz Hrvatske u Saudijsku Arabiju izvezeno, ali i uvezeno robe vrijednosti oko pola milijarde kuna. Godinu ranije, vrijednost uvoza je bila na istoj razini, ali je izvoz bio udvostručen, prvenstveno zbog izvoza oružja. Ta prodaja gotovo da nije postojala do 2014. Hrvatska je 2011. u tu zemlju izvezla oružja i streljiva za mizernih 15 tisuća kuna, 2013. on je iznosio samo 60 tisućakuna. No onda kreću značajne brojke – tijekom 2014. prodano je naoružanja u vrijednosti 280 milijuna kuna, a godinu kasnije u vrijednosti 325 milijuna kuna.

Rekord je postavljen 2016. kad je Saudijska Arabija zasjela na drugo mjesto izvoznih destinacija oružja, odmah iza SAD-a. Te je godine utrženo čak 600 milijuna kuna, ali su stigle i brojne kritike kad su novinari otkrili da oružje završava zapravo u Siriji i da ga koriste sve sukobljene strane. Kako su tada objašnjavali u Hrvatskoj, uglavnom nije bila riječ o novoj hrvatskoj vojnoj proizvodnji, nego o tzv. neperspektivnom oružju i streljivu, kalašnjikovima, topovima, bacačima.

Od tada nema zabilježene prodaje i, kako su nam rekli, više se ne izdaju dozvole za njegov izvoz u Saudijsku Arabiju.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Mnogo manje pozornosti privlači izvoz drugih proizvoda, no neki od njih su toliko udomaćeni na saudijskom tržištu da ih doživljavaju domaćima. Kraš u Saudijsku Arabiju godišnje izveze pet tisuća tona svojih halal napolitanki s kojima su uvjerljivi lider na tržištu. Saudijci vole nougat kocke i vjerojatno i ne znaju odakle stižu najobožavanije slastice u toj zemlji, s ekstra šećerom, koje se tamo prodaju od 1979., dok zagrebački konditor ima pune ruke posla kako bi ih zaštitio od turskih i inih plagijata. Agrokorova tvrtka Sarajevski kiseljak na tržište Saudijske Arabije plasira istoimenu mineralnu vodu s kojom je lider na tržištu BiH. Također, dok su prije na tom tržištu bile najprisutnije građevinske i strojarske tvrtke, sada na njih sve više iskoračuju kompanije iz prehrambene i farmaceutske industrije te IT sektora.

Upitan Eurofighter

Bez obzira na sve pritiske sa Zapada, ipak je na ‘pustinjskom Davosu’ zvanom i ‘horor summit” početkom ovoga tjedna potpisano ugovora sa Saudijskom Arabijom vrijednih 50 milijardi dolara. Bez obzira kako se rasplela priča oko zločina nad Jamalom Khashoggijem, Rijad će se zaobići kao jaki trgovinski partner. I to ne samo za Ameriku.

Primjerice, najveći je trgovinski partner velikog zaljevskog kraljevstva Kina s kojom se odnosi konstantno popravljaju. Ne treba spominjati odnose s Amerikom čiji je veliki proizvođač vojne opreme Raytheon tamo prisutan u različitim varijantama već pola stoljeća. Sa zaoštravanjem oko slučaja Khashoggi u probleme je zapalo eurospko partnerstvo oko Eurofightera. Njih je Saudijskoj Arabiji trebalo biti prodano 48 komada u vrijednosti 13 milijardi dolara. Sklapaju se u Velikoj Britaniji, ali trećina dijelova dolazi iz Njemačke.

Najveća europska ekonomija ima već ugovora o prodaji naoružanja vrijednih 400 milijuna dolara pa je očito kako bi tamošnja metalurgija došla u ozbiljne probleme ako svi ti poslovi propadnu. Jedan je Nijemac na čelu projekta u Saudijskoj Arabiji Mega City vrijednog 500 milijardi dolara. Klaus Kleinfeld bio je šef Siemensa i Alcoe, sasvim je sigurno kako taj projekt dolazi u probleme u slučaju daljnjeg pogoršanja gospodarskih odnosa. Važan je i odnos francuskog naftaša Total i Aramcoa s ugovorima teškima milijarde eura.

Saudijska Arabija nije umjerena ni tolerantna

Napolitanke
1/5

Komentara 29

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
10:25 27.10.2018.

A za halal odojkom?

AN
ante94
11:04 27.10.2018.

Mi njima izvozimo oružje a oni nama migrante, karma is a bitch.

Avatar marengo2
marengo2
10:47 27.10.2018.

Nikakvo cudo Hrvatska je jedna od glavnih distributera kako oruzja,tako i napolitanki Isilovskoj i vehabijskoj Saudijskoj Arabiji,drzavi i majci Isila . Bravo kroasani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije