Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupina prevaranata

Kako smo lažnim papirima izvlačili novac iz banaka

Saša Burušić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.11.2014.
u 13:25

U jednom postupku Burušića se tereti da je građane i tvrtke prevario za 3 milijuna kuna

– Ta trgovačka društva vodio je Radovan Štetić koji je za direktore postavio osobe koje su radile za njega. Štetić je bio taj koji je angažirao svaku osobu koja je u tome sudjelovala. Svatko od njih imao je svoju ulogu, pa je netko bio zadužen za izradu dokumentacije, netko za predaju dokumentacije u banke i kreditne urede, a postojale su i osobe koje su u bankama omogućavale lakše dobivanje kredita.

Priznao sva tri puta

Za dobivanje kredita koristila se fiktivna dokumentacija, a novac koji se izvlačio preko realizacije kredita i kupovine robe potom se dijelio, kazao je među ostalim u svojoj obrani Saša Burušić (27), sin načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, kojem uskoro treba početi suđenje jer ga terete da je bio dio skupine koja je prijevarama različite tvrtke te više građana oštetila za oko tri milijuna kuna. Taj postupak jedan je od tri postupka koji se zbog sličnih djela vode protiv mlađeg Burušića. U sva tri slučaja Saša Burušić priznao je to za što ga se tereti, no razlika je u tome što je u jednom od prethodnih postupka sklopio nagodbu s tužiteljstvom, dok je u drugom nedavno osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

U postupku u kojem se nagodio s tužiteljstvom, Burušića se teretilo za prijevaru i krivotvorenje isprava, te štetu od oko 8000 kuna. Osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. U tom postupku je uz Burušića optuženo još 10 osoba, terete se za štetu od 1,5 milijuna kuna, a tužiteljstvo je u zbiru za sve njih tražilo oko 25 i pol godina zatvora. Na uvjetnu kaznu, godinu i pol dana zatvora uz rok kušnje od pet godina, Burušić je osuđen i u postupku u kojem ga se s još dvojicom teretilo da je prevario i oštetio Hypo banku za oko 150.000 kuna. U tom slučaju terećen je da je preko tvrtke jednog od suoptuženika dao izraditi dokumentaciju za osam osoba, na temelju koje su one otvorile tekući račun u Hypo banci.

Nije se još nagodio

Nakon što bi im bila isplaćena fiktivna plaća, zatražili bi da im se odobri dopušteni minus, podigli bi taj iznos, uglavnom se radilo o oko 20.000 kuna te bi ga dali Burušiću, koji bi ga zatim podijelio s dvojicom suoptuženika.

Što se pak tiče “najteže” optužnice, za koje suđenje tek treba početi, Burušić je, kao i većina od 16 ostalih okrivljenika, priznao krivnju, no za razliku od prvooptuženog Radovana Štetića, za sada se nije nagodio s tužiteljstvom. Štetić je kao organizator skupine prevaranata po nagodbi s tužiteljstvom osuđen na tri godine zatvora.

>>Sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić pušten iz Remetinca

>>Sin šefa policije bio je kotačić u lancu Štetićeve skupine

Komentara 11

HE
helf
15:39 17.11.2014.

Obzirom da mnogi izgube osobnu iskaznicu i prijave u policijsku postaju i u narodne novine i unatoć tome svemu nikad nitko ne vrati izgubljeno-nađeno . Što to znači ?? To upravo znači ovaj primjer i još xx sličnih da see dokumentacija zlouporabi bez da institucije provjeravaju dokumentaciju i osobu i zato to tako prolazi ! Ništa čudno u ovoj našoj katoliban državi !

AU
aurora1zn
14:41 17.11.2014.

Burusic-Klem-Bajic-Cibona-Šarić-Karamarko-Cvitan- isti likovi stalno sto radi pravna drzava-zmiri-spava

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:42 17.11.2014.

A što sad? Kada branitelji a među njima i najteži invalidi Domovinskog rata provode i dane i noću i promrzlom šatoru a Josip Klemm uredno svake noći spava u lijepom krevetu s čistom posteljinom. Ako je Klemm, vođa protesta pred Ministarstvom branitelja bez ikakve samilosti prepustio branitelje kiši i mrazu a za sebe osigurao što misli da mu pripadam, zašto onda ne bi bio organizator zločinačke skupine s kojom bi pljačkao novac namijenjen između ostalog i hrvatskom proračunu. Za škole, bolnice, socijalnu skrb, crkve ... Ali i novac za branitelje. Vidjelo se iz aviona da predvodi branitelje kako bi se lažno prikazao žrtvom političkog sustava a u drugu ruku sve je uradio da novac namijenjen porezu nikad ne dođe do ruku branitelja. I još ga branitelji primaju na kotlovinu? I vino? Ma strašno! Imaju li okupljeni nesretni branitelji barem malo pameti da shvate za koga u stvari tamo stoje i spavaju u šatoru na kiši i studeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije