Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKI SUKOB

Sarkozy, ostavi se genocida i Armenaca, inače ćeš zažaliti!

'Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey, addresses of the General Debate of the 66th General Assembly session September 22, 2011 at the United Nations in New York. AFP PHOTO /
'DON EMMERT'
20.12.2011.
u 08:00

Francuske su vlasti naumile ponovno na dnevni red parlamenta staviti zakon kojim bi se s godinu dana zatvora i 45.000 eura kažnjavalo svakoga tko negira da se taj genocid dogodio

Jedan davni povijesni događaj – genocid vojske umirućeg Otomanskog Carstva nad Armencima – otprije gotovo stotinu godina (od 1915. do 1923. godine) još jednom prijeti razdorom između Francuske i Turske. Francuske su vlasti naumile ponovno na dnevni red parlamenta staviti zakon kojim bi se s godinu dana zatvora i 45.000 eura kažnjavalo svakoga tko negira da se taj genocid dogodio. Genocid nad Armencima tako bi bio tretiran kao Holokaust. U Turskoj se i danas na taj genocid gleda kao na sukob među narodima u kojem je bilo žrtava na obje strane, a spominjanje pokolja nad Armencima stajalo je sudskog progona i književnika Orhana Pamuka.

Turski je premijer Recep Erdogan ne samo prosvjedovao nego i ozbiljno zaprijetio, najavljujući da bi donošenje zakona moglo imati "nepopravljive posljedice u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dviju zemalja". Erdogan je to napisao u pismu Nicolasu Sarkozyju i zatražio skidanje spornog zakona s dnevnog reda parlamenta. U Turskoj su najavili čak i povlačenje svog veleposlanika iz Pariza ako zakon bude donesen, čime Erdogan nastavlja vrlo čvrstu politiku prema zemljama s kojima uđe u neki spor, slično kao što je nedavno zaoštrio odnose s nekad dobrim saveznikom Izraelom. Najavljen je i bojkot francuskih tvrtki na turskom tržištu, što bi Francuskoj moglo napraviti veliku štetu. U Turskoj posluje gotovo tisuću francuskih tvrtki. Do kraja tjedna bit će jasno hoće li Francuska, u kojoj živi oko pola milijuna Armenaca, a o njihovim se glasovima vodi računa, ipak odustati od zakonskog reguliranja pitanja genocida oko kojeg su zemlje u svijetu podijeljene, neke priznaju taj genocid, druge ne. O genocidu nad Armencima rad je objavio mladi hrvatski povjesničar Luka Pejić koji navodi da se podaci o broju žrtava razlikuju i kreću se između 300 tisuća i milijun i pol. Pejić ističe i da je potkraj 19. stoljeća, za vladavine sultana Hamida II., u sklopu politike etničkog čišćenja ubijeno više stotina tisuća Armenaca, tako da je početkom 20. stoljeća ta politika samo nastavljena.

Analitičar Žarko Puhovski ističe kako Turska, za razliku od europskih zemalja, još nije naučila prikrivati svoj nacionalizam te da Francuska inzistira na pitanju turskih zločina iako bi se mogla baviti i pitanjima iz vlastite kolonijalne prošlosti.

– Do Drugog svjetskog rata u Engleskoj se nije smjelo govoriti o zločinima nad Indijcima – kaže Puhovski. Ističe da se samo u Njemačkoj, zahvaljujući događajima 1968. godine, podjednako odnose prema zločinima u vlastitoj kao i onima u tuđoj povijesti.

Komentara 16

RE
@rea
11:10 20.12.2011.

Jel napada Erdogan, da kupujem konzerve ? ,o))

TH
thekurcula
10:17 20.12.2011.

Uopšteno govoreći- isterivanje vlastite istorijske istine sudom je sramna stranica u istoriji takozvanog demokratskog svijeta. Naročito u ovom slučaju gde se jedan istorijski događaj zbio pre nego što je zločin genocida i bio definisan u međunarodnom pravu, i gde jeje kvalifikacija genocida veoma nategnuta, doneti zakon da se zatvorom kažnjava svako ko tvrdi da to nije genocid je zločin protiv slobode mišljenja i govora.

ST
Stockholm
11:46 20.12.2011.

20.12.2011. u 10:17h thekurcula je napisao/la: Uopšteno govoreći- isterivanje vlastite istorijske istine sudom je sramna stranica u istoriji takozvanog demokratskog svijeta. Naročito u ovom slučaju gde se jedan istorijski događaj zbio pre nego što je zločin genocida i bio definisan u međunarodnom pravu, i gde je kvalifikacija genocida veoma nategnuta, doneti zakon da se zatvorom kažnjava svako ko tvrdi da to nije genocid je zločin protiv slobode mišljenja i govora. ************************************************************************************** Da, za Srbiju, je na primjer sramna stranica Srebrenica. Za koju jedna trecina Srba tvrdi, da masakra nije bilo, druga trecina tvrdi, da su \"Turci\" dobili ono sto su zasluzili, a tek jedna trecina se sramni topg apokalipticnog zlocina. Da o rusenju i pokolju Sarajeva ni ne govorimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije