Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HAC-REMORKER

Sapunar: Livaković mi je kazao da ponekad dio novca ide za Zadar i Kalmetu

Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/17
02.11.2017.
u 15:27

Kalmeta je optužen da je s ostalima preko tvrtke Remorker izvukao oko 15 milijuna kuna i 800.000 eura

Vi ste do sada ispitivani tri puta. Prvi put iskaz ste davali dva sata, a druga dva puta ste iskazivali po 15 minuta. No te ste iskaze dali u drugoj procesnoj poziciji jer ste bili optuženik. Sada ste svjedok, kao svjedok morate govoriti istinu, a iskazi koje ste ranije dali, nama su neupotrebljivi i nitko vam ih ovdje ne može ni predočavati - riječi su kojima se sutkinja Gordana Mihela Grahovac obratila Josipu Sapunaru, netom nakon što je u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda sjeo na klupu za svjedoke.

Bivši član Uprave HAC-a priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om, a osuđen je na godinu dana zatvora, koja mu je  zamijenjena radom za opće dobro. Uz to je sklopio i izvansudsku nagodbu s USKOK-om prema kojoj u državni proračun mora uplatiti 5,8  milijuna kuna.

Sapunaru su tako iza leđa ostali njegovi bivši suoptuženici, predvođeni Božidarom Kalmetom, bivšim gradonačelnikom Zadra te bivšim ministrom prometa i infrastrukture. Kalmeta te Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Sandro Vukelić optuženi su u aferi HAC - Remorker. USKOK ih tereti da su preko tvrtke Remorker iz HAC-a izvukli najmanje 15 milijuna kuna i 850.000 eura. Sa svima navedenima u početku su bili optuženi i Sapunar te Igor Premilovac i Ivan Berket. No njih su trojica priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om. To znači da će tijekom ovog postupka biti saslušani kao svjedoci, a prvi od njih je Sapunar. Prethodno je u ovom postupku osuđen na godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena za rad za opće dobro,a morao je vratiti i 5,8 milijuna kuna.

Sapunar je u svom iskazu, vrlo koncizno opisao kako je i kada počeo raditi za HAC, ali i kako je počelo izvlačenje novca iz te državne tvrtke.

- Tamo su se događale razne stvari, a izvlačio se i novac preko povezanih poduzeća. Takvih poduzeća bilo je osam ili devet. Sve je počelo u vrijeme izgradnje Kalmetine, kada mi je došao Livaković i pitao me znam li nekog preko koga bi se to moglo raditi. Sjetio sam se Premilovca kojeg poznajem od ranije - kazao je Sapunar. Pojasnio je zatim da je Premilovac dogovarao posao s tvrtkama kao što su Vijadukt, Osijek Koteks, Strabag... Premilovčeva tvrtka Remorker tim je tvrtkama isporučivala fakture, a nakon što bi novac bio uplaćen na račun Remorkera, Premilovac ga je podizao i odnosio Sapunaru. - On je sebi ostavljao 20 posto jer je tako bilo dogovoreno. Novac sam nosio Livakoviću, Mikuliću, Kezeleu, Bobanu i Berketu. Od tog novca 30 posto sam nosio u Vijadukt. Tamo ga je preuzimao Berket, a nekada i Kezele. Preostalih 70 posto nosio sam Livakoviću - kazao je svjedok.

Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker
1/7

- A je l’ znate što je on dalje s tim novcem radio? - zanimalo je Željku Mostečak, zamjenicu ravnateljice USKOK-a. - Ponekad bih od tog novca ja dobio dio, a Livaković mi je rekao da ponekad dio tog novca ide za Zadar i Kalmetu - odgovorio je svjedok. Odgovarajući dalje na pitanja kazao je i kako je u Zadru kupio stan koji nije bio na njegovo ime, a upitan zašto je to tako napravio, odgovorio je: - Livaković mi je savjetovao da bi bilo bolje da se ne zna da sam ja vlasnik stana. Obrana je prigovarala tim pitanjima smatrajući da oni nemaju veze s postupkom, iako se u optužnici navodi da je Boban kupio stan na tuđe ime, a USKOK u optužnici tvrdi da je tako prikriveno porijeklo novca. Kalmeta je osim za aferu HAC - Remorker optužen i za krak afere Fimi medija, u kojem ga se tereti da je od te tvrtke naručio propagandni film Prometna renesansa Hrvatske koji je koštao 600.000 kuna. Film je napravljen i plaćen, no nikada nije prikazan. Govoreći o tom filmu, Sapunar je kazao da je on bio taj koji je Kalmetu upoznao s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi medije.

- Moj je dojam bio da se oni nisu od ranije poznavali. Ja sam s njom surađivao dok sam bio u HAC-u, a da HAC surađuje s njenom tvrtkom naredio je Mladen Barišić - kazao je svjedok. Sapunar će svoje svjedočenje nastaviti idući tjedan kada će mu pitanja postavljati obrana.

Komentara 40

MA
Marko1337
11:21 01.11.2017.

Kada će konačno iza brave mafija milanović, mesić, čačić, pusić, linić, jakovina, josipović.... i brojni drugi. Zar je UDBA još toliko jaka da su ti kriminalci nedodorljivi ? Kada će biti smjena Cvitana, čuvara partijskih kriminalaca i zašto udbaški zločinac bajić takođe nije iza brave ?

GU
Gustirna
09:50 01.11.2017.

Kada je sapunar uhicen izjavio je da nije davao nikakav novac kalmeti ali jest davao novac pusicki i cacicu iz hns-a...nadajmo se da ga udba nije obradila...

Avatar indigo25
indigo25
10:23 01.11.2017.

još jedno suđenje gdje su svi okrivljeni nevini. sve će završiti na članku u novinama. lova je nestala niko ne zna kako narod je već platio sve. a sad je ovo samo samo farsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije