Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mornarička posla

Sandy, Katrina, Isaac... Znate li odakle uraganima ljudska imena?

uragan sandy (1)
Reuters
29.10.2012.
u 17:41

Prije 20. stoljeća meteorolozi u SAD-u imena uragana dodjeljivali su prema datumima i lokaciji

Uragan Sandy na vratima je SAD-a, a mnogi se u takvim trenucima zapitaju tko daje imena tim olujama i zašto se one nazivaju ljudskim imenima?

U vremenima kada su se uragani i oluje počeli pratiti i bilježiti, ljudi koji su se time bavili pokušali su pronaći način kako da ih identificiraju i zabilježe. Prije 20. stoljeća meteorolozi u SAD-u imena uragana dodjeljivali su prema datumima i lokaciji kad su se i gdje dogodili. Tako postoji uragan Praznik rada 1935., oluja Galveston 1900. ili, na primjer, uragan Velika jezera 1913. godine.

U Australiji je pak istovremeno meteorolog Clement Wragge olujama davao imena prema slovima grčkog alfabeta ili po likovima iz grčke i rimske mitologije, a poslije i po imenima ljudi.

Tijekom Drugog svjetskog rata prognostičari koji su radili za mornaricu ucrtavajući oluje na karte davali su im imena svojih djevojaka i supruga, a tu je praksu poslije, nakon rata, preuzela i novoosnovana Nacionalna meteorološka služba SAD-a koja je od 1953. godine neformalno počela davati ženska imena uraganima.

Taj su američki primjer poslije preuzele i druge meteorološke službe u svijetu. Šezdesetih i sedamdesetih godina ženske udruge bunile su ističući da nije u redu davati ženska imena nečemu što predstavlja katastrofe, uništavanje života i zajednica. Kritike su djelomično prihvaćene pa se od 1979. godine uraganima dodjeljuju i muška imena.

Od tada se imena uraganima dodjeljuju na osnovu lista koje rotiraju svakih šest godina, no neka su imena zbog razornosti uragana i velikog broja stradalih umirovljena, poput Katrine iz 2005. godine i uragana Andrew iz 1992. godine.

Ključne riječi

Komentara 3

CR
crocro
20:02 29.10.2012.

Novinar piše da se imena uraganima dodjeljuju na "osnovu" lista.......... Ja bi samo istaknuo da bi primjerenije bilo umjesto riječi na "osnovu", stajati "na osnovi". Ili čak ako tako neće moglo je stajati na "temelju". Ali kada je uporabljena riječ "osnovu", samo je trebalo stajati na "osnovi". Nije "cjepidlačenje" u primjedbi, ali dobro je primjenjivati hrvatsku gramatiku i učiti hrvatski jezik. Solidno sam naučio i znam, ali imam još puno učiti i znanja nikad dovoljno, pa znanje treba uvijek nadograđivati.

MV
Mato Vilac
20:24 29.10.2012.

Oluje dobivaju ženska imena jer se ponašaju tipično ženski. Iznenada banu, naprave kaos, brzo odu i obično odnesu kuću,auto...potope lađe.

AF
afer
21:13 29.10.2012.

Ženska imena su se počela dodjeljivati uraganima igrom slučaja, od onda kada su ih počeli pratiti avionima, negdje oko 1945-e godine. Tako je na upit baze pilot aviona odgovorio:'' izgleda loše - kao moja punica ''Lucy'' (ne sjećam se prvogog imena, bilo je nešto na L). I od tada su krenuli sa imenima drugih punica, svidjelo im se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije