Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapljica

Šampioni: graševina kasne berbe i vino okusa smokve u medu

'vino_siv_zag_230611'
Foto: ''
1/3
23.06.2011.
u 14:30

Na ovogodišnjem sajmu izložena su i mogu se degustirati 52 uzorka vina, od kojih je 11 ocijenjeno zlatom, a na jezerima do nedjelje brojni su sadržaji

U kategoriji suhih mirnih vina šampion ovogodišnje 44. po redu Izložbe i sajma zagorskih vina je graševina kasne berbe mlade vinogradarke i vinarke Monike Gorički. Šampionom je proglašeno i ledeno vino rajnski rizling berbe 2009. Darka Levaka, koji se na ovom sajmu pojavio prvi put.

Dvije tisuće čokota

Monika se vinogradarstvom i podrumarstvom, uz tatu, počela baviti prije četiri godine. Obitelj ima dvije tisuće čokota sorti graševina, muškat žuti, sivi pinot i zeleni silvanac. Za razliku od nje, Darko Levak se podrumarenjem bavi 16 godina, vinarstvom deset, a posljednje četiri godine specijalizirao se za ledena vina. Od četiri ledene berbe, kaže, tri su uspjele, a nakon berbe na 14 C ispod nule, pod uvjetom da je deset noći prije toga bilo minus pet stupnjeva, dobio je vino koje okusom podsjeća na suhe smokve umočene u med i s mirisom karamele.

Mirisi i okusi vina

Kakvi su to točno mirisi i okusi za ta dva šampionska, ali i sva druga, ukupno 52 izložena vina, može se provjeriti na jezerima u Bedekovčini, kamo se taj sajam vratio nakon što je nekoliko godina privremeno bio smješten u dvorani. Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bilikum iz Bedekovčine, koja je uz Općinu Bedekovčina organizator toga sajma, Željko Boroš, kaže da je vraćanjem sajama "na zagorsko more" ispunjeno obećanje te udruge. – Vratili smo ponovo svjetlost i sjaj našim jezerima, popularnim bajerima, jer je tu tradicija naših djedova – kaže Boroš. Kako ističe načelnik općine Bedekovčina Rajko Vidiček, unatoč dobrim i manje dobrim vremenima, ova tradicionalna manifestacija održala se do danas, a zahvaljujući ponajviše poznatom enologu dr. Gerhardu Schubertu, zagorska vina danas se mogu mjeriti s najboljima u svijetu. Manifestaciju je otvorio krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić, a uz degustaciju vina brojna događanja na jezerima u Bedekovčini mogu se posjetiti do nedjelje.

Ključne riječi

Komentara 1

EX
explorer
18:21 11.07.2011.

Koliko ja znam Darko Levak nema trsje, nego vozi mošt iz Slovenije i tu se onda qrchi. :D A nema veze, Bedekovčina nikome i onak više nikaj ne znači. Godinama nema tu nikoga i malo ozbiljnog zagorskog vinara. Šteta kaj je tak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije