Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA FIMI MEDIA

Samo na avionske karte Sanader potrošio do 1,5 milijuna kuna

fimi media (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
15.01.2013.
u 14:46

Ivan Mišetić kao direktor javnog poduzeća u cijeloj priči služio je i kao svojevrstan Sanaderov poštar jer mu je na šalteru osobno podizao avionske karte, zatim ih dostavljao Sanaderu, koji mu je spomenute karte uvijek plaćao – gotovinom

Kako od premijerske plaće, koja doduše nije mala, ali ako je suditi po onom što se gotovo svakodnevno čuje u sudnici, ni dostatna za život kakav su vodili Ivo Sanader i njegova obitelj, u pet do šest godina potrošiti između milijun i 1,5 milijuna kuna samo na avionske karte, pitanje je koje se neminovno nameće nakon iskaza Ivice Mišetića, bivšeg direktora Croatia Airlinesa u nastavku suđenja za aferu Fimi media, na zagrebačkom Županijskom sudu. Jer po iskazu tog svjedoka upravo toliki iznos potrošio je Sanader na avionske karte za sebe i svoju obitelj od 2004., kada je prvi put postao premijer, pa do 2010. godine.

Da stvar bude još i bolja, Mišetić je kao direktor javnog poduzeća u cijeloj toj priči služio i kao svojevrstan Sanaderov poštar jer mu je na šalteru osobno podizao avionske karte, zatim ih dostavljao Sanaderu, koji mu je spomenute karte uvijek plaćao – gotovinom. A kako je to u praksi izgledalo, Mišetić je i dodatno pojasnio.

– Nazvao bi me i tražio bi podatke o najpovoljnijim vezama i tarifi. Kada bih mu uzvratio informaciju, on bi napravio rezervaciju, a karte bih mu zatim ja podizao i dostavljao. U tih pet-šest godina, takvih kupnji bilo je pet do šest godišnje i to za 20 do 25 avioprijevoznika. Karte su uglavnom kupovane za Sanadera, njegovu suprugu i kćeri, a u dva navrata i za Alena Dojkića (bivšeg dečka jedne od Sanaderovih kćeri, op.a.) – ispričao je svjedok. A da nesrazmjer između Sanaderova životnog stila i njegovih troškova nije promakao ni USKOK-u, moglo se zaključiti iz iskaza Vladimira Glavice, čovjeka koji je krajem 80-ih radio u tvrtki KCBS, u kojoj je Sanader imao 30 posto udjela. Prema Glavici, ta se firma bavila grubim građevinskim radovima, a društvo iz firme već je tada za Sanadera pričalo da živi na visokoj nozi, u nesrazmjeru s prihodima.

– Kada se početkom 90-ih vratio u Hrvatsku, Sanader nije bio dobrog imovnog stanja. Tražio je da ga se isplati iz firme i da mu se da otpremnina, a tada se govorilo da je bio u dugovima te da Hypo banci duguje oko dva milijuna šilinga kredita –- kazao je Glavica, istinitosti čijeg iskaza Sanader je na kraju prigovorio. Živopisno svjedočenje imao je i Slaven Tintor, koji je sam sebe predstavio kao poduzetnika. Opći je dojam da se nije mogao dogovoriti sam sa sobom, pa je upadao u kontradikcije govoreći različite stvari u svega nekoliko minuta. Osim toga, iskaz koji je dao na raspravi u potpunoj je suprotnosti s onim što je iskazivao u USKOK-u. U iskazu iz istrage, tri je puta naveo da je dva milijuna kuna donacija za HDZ dao Ratku Mačeku, da bi u utorak ustvrdio kako je – tada pogriješio.

– Odlučio sam donirati HDZ i u nekoliko navrata u stranku sam donio dva milijuna kuna. Taj sam novac stavio na stol u jednoj prostoriji, a tamo su bili nazočni Maček, Ivan Jarnjak i Mladen Barišić. Kada sam prije govorio o Mačeku, spominjao sam ga kao osobu kojoj sam se javio jer sam htio dati donaciju – kazao je Tintor. Ništa suvislije nije objasnio ni sastanak, koji je navodno sazvao Jarnjak, kako bi se raspravljalo o Tintorovoj donaciji. Jer dok je u istrazi rekao da se na tom sastanku spominjala nekakva donacija od dva milijuna eura, o kojoj on nije ništa znao, u utorak je tvrdio da je sastanak bio organiziran jer je Jarnjaka zanimalo koliko je on novaca donirao i kada. Kada ga je Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a, upozorila da mu je iskaz nelogičan jer ispada da Jarnjak, Barišić i Maček koji su, kako je prije kazivao Tintor nazočili njegovoj predaji novaca, sada sazivaju sastanak da bi kontrolirali sami sebe, pitajući Tintora kada i koliko je novca donirao, Tintor tu nelogičnost nije znao objasniti.

>>Tigar: Uzeo sam od Branke 10 tisuća kuna, ali sam ih i vratio

Komentara 22

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:10 15.01.2013.

Bilo nam je svima lijepo dok je Sanader vladao

OB
-obrisani-
16:57 15.01.2013.

A ovi su sada kao bolji i šparniji imaju kao malo veći osiječaj za socijalu.....hihihi...vama kao da je kokoš popila pamet...ništa se nije promijenilo ama baš ništa, sve je ostalo isto i dalje se putuje na sirotinjski trošak i daljee se ljimuzine kupuju i dalje se umijetnine sakrivaju i dalje si nezaslužene plaće dižu i dalje se..neda mi se više pisat nasikiro sam se....

Avatar emilsali
emilsali
15:01 15.01.2013.

Jeftinije bi bilo da ste mu neki manji Jet kupili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije