Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u hrvatskoj

Samo jedna od 10 maloljetnih majki ostane bez svoje bebe

'10.06.2011., Zagreb - Druzenje s djecom iz Caritasova doma za nezbrinutu djecu.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
19.10.2011.
u 12:00

U 90% slučajeva obiteljska se situacija, nakon prvotnog šoka zbog trudnoće, ipak smiri i obitelj bude podrška.

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je rodilo 5237 djevojaka u dobi između 14 i 19 godina, a 25 djevojčica mlađih od 14 godina.

>>Tata iz bijega: Mi smo dobro, nemojte nam oduzimati dijete!

– U 90 posto slučajeva novorođenčad ostaje sa svojim malodobnim majkama. U praksi, naime, nakon prvotnog šoka kad se dozna da je malodobna djevojka trudna, obitelj se ipak usmjeri na pomoć i potporu mladoj trudnici, odnosno majki i stvari se u obitelji srede, bilo da je riječ o djevojčičinim roditeljima ili partneru – kaže Silvija Stanić, psihologinja iz Udruge roditelja Korak po korak.

Roditeljske vještine

Desetak je posto slučajeva u kojima su obiteljski odnosi toliko narušeni ili je, kao što je to primjer u koprivničkom slučaju, materijalna situacija loša i uvjeti su izuzetno neprikladni za odgoj i brigu o djetetu. Majka nema adekvatnih roditeljskih vještina, a želi biti sa svojim djetetom, nema uvjete ni adekvatnih roditeljskih vještina. Dvije su mogućnosti u tom slučaju za smještaj: prva, materinski domovi pri dječjim domovima, kakav primjerice postoji i u Nazorovoj, Lovranu i Osijeku, a ima ga i Caritas te ondje zbrinjavaju mlade mame s djetetom do navršene djetetove prve godine života, a druga, privremeni smještaj u specijaliziranu udomiteljsku obitelj gdje će te nedostatke nadomjestiti.

Specijalizirani udomitelji

Naime, ljetošnjim stupanjem na snagu novog Zakona o udomiteljstvu ozakonjene su specijalizirane udomiteljske obitelji, baš kako je to udruga preporučila u s UNICEF-om izrađenom materijalu Analiza stanja i preporuke za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva. Udruzi se godišnje obrati od 50 do 100 maloljetnih majki i trudnica, koje ondje dobiju psihološku, pravnu, ali i mogućnost organiziranja materijalne pomoći.

Komentara 10

KE
Ketić
13:27 19.10.2011.

Naše bake, prabake, su rađale sa 16 ili čak manje, na selima su odrastali na zemljanim podovima sa slamnatim krovovima, živjeli su od poljoprivrede, novaca su imali ako su prodali kravu ili zemlju, i vidi čuda, svi su živi i zdravi. I nitko im nije uzimao djecu. Ne kažem da se i danas mora tako živjeti, ali tada bar nisu morali živjeti u strahu od socijalne i inih gluposti. Svaka čast ako se pomaže maloljetnim majkama, ali takvih trudnoća bi bilo manje da se u škole uvede spolni odgoj. Ali opet, kaj bi popovi rekli, ipak smo mi katoličko-kršćansko-bezgrešna zemlja, pa je valjda najbolje uzet dijete majci kao što bi ovi biseri iz koprivničkog CZZS. Sramota.

Avatar million
million
14:09 19.10.2011.

Ja mislim da bi autor clanka trebao prvo da nauci kako se sastavlja recenica i gdje zarez ili tocka idu ! Ili je dobio naredbu odozgor da na brzinu nekom gluposti opravda progon one mlade obitelji , sto se nee moze nicim opravdat !

AL
alapača
12:29 19.10.2011.

glupih li zakona i neposoljenih \'stručnjaka\', po tome odmah sada pola hrvatskih obitelji može biti razdvojeno i uništeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije