Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Samo 8 posto ispitanika pri polaganju testova koristi šalabahtere

šalabahter
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
12.10.2015.
u 10:25

Portal Educentar istražio je oslanjaju li se studenti i učenici pri polaganju testova na svoje ili tuđe znanje ili koriste alternativne metode poput šalabahtera. Istraživanje je provedeno na 360 ispitanika

Većina ispitanika, njih 87 posto, pri polaganju testova oslanja se isključivo na svoje znanje, pokazalo je istraživanje portala Educentar provedeno na 360 ispitanika.

Ispitanici su svjesni da će jednog dana morati samostalno zarađivati stoga ne koriste šalabahtere, priopćio je Educentar. 

– To je najteži, ali i jedini pravi put, ističe jedan od ispitanika dok se drugi nadovezuje "da je njegovo znanje ujedno i najbolje znanje". Ujedno, ispitanici ističu da postoji mogućnost suspendiranja ili kažnjavanja  budu li uhvaćeni u prepisivanju pa ne žele riskirati.

8% ispitanika pri polaganju testova koristi šalabahtere, dok ih se 3 posto oslanja na intuiciju i snalažljivost.

Korisnici šalabahtera ne oslanjaju se isključivo na njega.

– Nekad zaista dobro dođe, pogotovo ako se u testu pojavi pitanje na koje ne znam odgovor u potpunosti – naveo je jedan od njih.

Ispitanici koji se oslanjaju na intuiciju i snalažljivost navode "da se u slučaju kada kolege nisu susretljivi oslanjaju na svoj instinkt koji je najčešće nepogrešiv". 

Dio ispitanika ističe "kombinaciju znanja, snalažljivosti i pomoći kolega" kao način polaganja ispita, a na znanje kolege do sebe oslanja se najmanje ispitanika – njih 2 posto. Oni smatraju da je znanje kolege pokraj kojeg sjede dovoljno kako bi položili test. Ponekad "zajedničkim snagama rješavaju test", ali najčešće kolega ima dovoljno znanja za solidnu ocjenu. 

>> Potraga za poslom i stipendijom na sajmovima u NSK i SC-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije