Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preokret

Sada bi mogla uslijediti ukrajinska 'Oluja' na istok

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.07.2014.
u 08:30


Rušenje aviona bit će kao dolijevanje kerozina, kaže vojni analitičar Višnar

Rušenje putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom bit će po svoj prilici točka preokreta u sukobu uglavnom niskog intenziteta koji traje od proljeća. Vrlo vjerojatno uslijedit će velika vojna akcija ukrajinske vojske na separatistička uporišta, a Rusija ipak neće tek tako ući u rat – prognozira za Večernji list vojni analitičar Fran Višnar.

– Mislim da ovo što se dogodilo nije nikako gašenje vatre, nego zapravo dolijevanje kerozina na sukob. Ukrajina će dobiti krila, može početi još veću ofenzivu od one u kojoj su oslobođeni Slavjansk i Kramatorsk – dodaje Višnar. Čini se da je akcija ukrajinske vojske već počela jer stižu vijesti kako se gine u Luhansku, gradu na samoj rusko-ukrajinskoj granici.

Putin je već izgubio

Bivši britanski diplomat Andrew Wood za BBC je rekao kako je ruski predsjednik Vladimir Putin zapravo već izgubio, i strateški i taktički, jer nakon Krima nije uspio ponoviti sličan scenarij u istočnoj Ukrajini. Malezijski avion, sve je više dokaza za to, srušili su navodni separatisti poput Strelkova koji je donedavno živio u Moskvi.

Osim toga, tko financira i naoružava proruske separatiste? Sad se razotkrivaju i posve izravne veze Moskve i navodnih proruskih separatista, pa sve zajedno jako podsjeća na srpsku pobunu u Hrvatskoj koju je vodio Beograd, na Milu Martića u Kninu, Slobodana Miloševića kao velikog vožda svih Srba. Akcija ukrajinske vojske u kojoj je u proteklim tjednima oslobođen dio zauzetog teritorija, Slavjansk i Kramatorsk, podsjeća na hrvatsku akciju Bljesak 1. i 2. svibnja 1995. godine.

Moskva ne želi otvoreno intervenirati

Nakon toga, Martić je s okupiranog područja u Zagrebu gađao zvončićima civile, slično kao što su zapovjednici tzv. Nove Rusije srušili malezijski avion. U Hrvatskoj je tri mjeseca nakon Bljeska uslijedila Oluja, pitanje je samo ima li Ukrajina dovoljno snage, a vojnici motiva da zemlju do kraja oslobode, no vjerojatno predsjednik Petro Porošenko neće propustiti priliku.

- Ukrajinske vlasti će pokušati svakako silom vratiti kontrolu nad teritorijem, a Moskva se već i prije ovog slučaja distancirala, ne želi otvoreno intervenirati – kaže politolog Branko Caratan.

>>Tko je srušio avion? Tragovi vode do ruskog Martića

Komentara 130

LU
lukabulic
08:55 19.07.2014.

od prve minute agresije na ukrajinu tvrdim da je napad na ukrajinu ptpična srpska pobuna od 1989 godine na južne dijelove hrvatske uz dalmaciju i liku -1989 -god. a ne 1991---neznam jeli autor sanu ili ruska obaviještajna ali scenarij je scenarij je identičan-i osvajački jer i hrvatska je trebala pasti za tijedan dana-

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:10 19.07.2014.

Šta se Putin ima pravo petljati u Ukrajini ??? Nadam se da će ukrajinska vojska obraniti svoj teritorij od kojekakvih separatista......I kod nas je bilo slično prije 20 godina ali gadovi nisu uspjeli (Milošević, Martić i ostali......a znamo i kako su završili)....

L0
luena 01
09:35 19.07.2014.

difreeart u 9:21 i Amerika je srusila putnicki Avion... yes marinci su sa ratnog broda srusili putnicki Avion isto tako koji je prelijetao ratnu zonu... amerikanci su se ispricali,platitli odstetu.proseparatisti -i rusi lazu... pijani sepatratisti se zaigrali raketama njima jema je svejedno kad brlja proradi ....Necemo branit ni Ameriku ni rusiju jos manje pijane separatiste -teroriste koji su se omakli konroli Putina i Rusije... Putin je itekako odgovoran za ovaj zlocin jer Buk rakete u rukama pobunjenika nikad nisu smjele pasti,i ne samo rakete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije