Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucija

SAD: Mubarakova vlada potiče nasilje u Egiptu

egipat
Foto: AFP/PIXSELL
1/8
03.02.2011.
u 11:14

Dvadeset tisuća ljudi prosvjeduje u Jemenu i traži ostavku predsjednika Saleha.

Nobelovac Mohamed El-Baradei, Muslimansko bratstvo i ostale oporbene stranke odbili su poziv egipatskog premijera Ahmeda Shafiqa da dođu na razgovor. Traže da predsjednik Hosni Mubarak najprije odstupi s vlasti, prenosi Reuters.

Shafiq se ispričao za napad na demonstrante u središtu Kaira, u kojem je poginulo pet osoba. U međuvremnu se sukobi provladinih pristaša i demonstranata,  nastavljaju. Sukobi su eskalirali i u Aleksandriji gdje je na ulice izašla i tajana policija, prenose agencije. Vojska na ulicama Kaira pokušava držiti dvije strane odvojene jedne od drugih, ali u tome teško uspjeva.

Istodobno, oko 20 tisuća prosvjednika u Saani, glavnom gradu Jemena traži odlazak predsjednika Ali Abdullaha Saleha koji je na vlasti već 30 godina. Saleh je najavio da se neće kandidirati na izborima 2013., i da neće vlast predati sinu. Demonstranti smatraju da to nije dovoljno.

Svijet je jedinstven u osudi nasilja i zahtjevima za hitnom tranzicijom vlasti. Francuska, Njemačka, Britanija, Italija i Španjolska u zajedničkoj su izjavi zatražile da prijenos vlasti u Egiptu počne odmah. Sjedinjene  Države ponovno su se usprotivile planu egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka da ostane na vlasti do rujna i izrazile su sumnju da njegova vlada zapravo potiče nasilje.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon ponovno je pozvao na suzdržanost u Egiptu. - Važno je uspostaviti red i mirni prijenos vlasti - rekao je Ki-moon na konferenciji za novinare u Londonu. Istaknuo je da tranzicija vlasti mora odmah početi, te da se ne smije podcijeniti opasnost širenja nestabilnosti širom Bliskog istoka. UN je počeo s povlačenjem osoblja na Cipar.

Od širenje nemira strahuje i vlada Alžira koja je vlada upozorila oporbu da će snositi odgovornost ako na prosvjedima zakazanim za 12. veljaču izbije nasilje. Oporbeni lideri, organizacije za ljudska prava, sindikati, studenti i nezaposleni planiraju održati prosvjedni marš na kojem će tražiti da ukine izvanredno stanje, koje je uvedeno 1992. godine.

Komentara 439

FL
flok
13:22 03.02.2011.

evo kako prolaze američke sluge,he,he

OB
-obrisani-
19:07 03.02.2011.

kako lijepo od tebe, napiši na kineskom da te razumiju

OB
-obrisani-
12:26 03.02.2011.

IZRAEL preko MUBARAKA dogovara napade PALESTINACA na IZRAEL i to tako da svijet stalno misli kako se tamo vode KRVAVE borbe a ustvari sve NAMJESTALJKA..provjereno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije