Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH OD NASILJA

SAD: Kosovo i Srbija moraju poduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije

Serbian arrest of three Kosovo police officers triggers new row
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
15.06.2023.
u 21:44

Najnoviji sukob potaknut je srpskim uhićenjem tri kosovska policajca, na što je Kosovo odgovorilo zabranom uvoza srpske robe

Američki State Department u četvrtak je rekao da i Kosovo i Srbija moraju poduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije, među kojima treba biti i bezuvjetno puštanje tri kosovska policajca koje je Srbija pritvorila. "Vjerujemo da i Kosovo i Srbija moraju poduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Pritvaranje policajaca u srijedu navečer posljednji je u nizu događaja koji je pojačao tenzije između Kosova i Srbije, raspirivši strahove od novog nasilja između bivših ratnih neprijatelja. Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija.

Uhićenje kosovskih policajaca dolazi nakon prosvjeda koncem svibnja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

Kosovska vlada u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, objavio je kosovski ministar unutarnjih poslova, potez koji je Beograd ocijenio suprotnim "svim europskim principima".

VIDEO Vučić o dogovoru s Kosovom: Vjerujem da ćemo raditi na implementaciji prethodnih dogovora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije