Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni dan za SAD

SAD: Definicija braka kao zajednice muškarca i žene neustavna!

Mike Bibby
AFP
26.06.2013.
u 19:44

Oduševljeni građani izašli su na ulice San Francisca i pred zgradu suda. Objava na Twitteru donijela je velike probleme administratorima jer je u minuti stizalo i više od devet tisuća komentara na vijest.

Američki vrhovni sud proglasio je neustavnim savezni zakon kojim je brak definiran kao zajednica muškarca i žene. Za tu je odluku glasovalo pet sudaca, četiri su bila protiv, javlja Huffington post. 

Zakon o obrani braka (DOMA) donesen je 1996. godine, tijekom mandata predsjednika Billa Clintona. Većina vrhovnih sudaca smatra da DOMA istospolnim parovima niječe jednaka prava kao i ostalim bračnim parovima, a većinom glasova danas je odlučeno da više neće odlučivati o zabrani vjenčavanja istospolnih parova u Kaliforniji. 

Odluka o neustavnosti DOMA-e donosi da istospolni bračni parovi od sada polažu pravo na ista prava koja su prema saveznim zakonima dostupna i heteroseksualnim parovima.

Odmah će se početi s procesima provedbe odluka Vrhovnoga suda u konzultaciji s odjelom pravosuđa i drugim agencijama izvršne vlasti. Ministarstvo obrane namjerava uvesti iste pogodnosti dostupne svim vojnim supružnicima što je prije moguće – bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Ovu odluku pozdravio je i američki predsjednik Barack Obama, a oduševljeni građani izašli su na ulice San Francisca i pred zgradu suda.

– Ova odluka povijesni je korak naprijed u jednakosti svih brakova – rekao je Obama.

Objava na Twitteru donijela je velike probleme administratorima jer je u minuti stizalo i više od devet tisuća komentara na vijest, javlja Guardian.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijela je 83-godišnja Njujorčanka Edith Windsor, nakon što je od porezne uprave dobila račun u iznosu od 363.000 američkih dolara. Riječ je o porezu na nasljedstvo, koje joj je ostavila pokojna supruga. Da je bila u braku s muškarcem, porez ne bi morala platiti.

>>Voditelj Mario Mihaljević: Sklopio sam 11 istospolnih brakova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije