Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez velike rasprave

Saborski odbor za medije odbio razriješiti Gorana Radmana

radman
Igor Kralj/PIXSELL
19.09.2013.
u 15:38

Bez neke velike rasprave većinom glasova vladajućih i uz protivljenje oporbe (laburista i HDZ-a), odlučeno je da se neće prihvatiti zahtjev NO-a

Unatoč svim aferama koje su pratile glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana od njegovog imenovanja, saborski Odbor za medije odbio je zahtjev Nadzornog odbora HRT-a iz srpnja ove godine o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja zbog šest njegovih “grijeha”. Podsjetimo, 8. srpnja ove godine NO HRT-a je pobrojio sve afere koje su pratile glavnog ravnatelja otkad je došao na tu poziciju, od sukoba interesa, seksizma prema kolegici, pogodovanja pri imenovanjima, do konferencije za medije na kojoj se obrušio na predstavnike medija, te zatražio od odbora da ga razriješi. Par dana kasnije Odbor se sastao, no ovaj zahtjev nije bio ni uvršten na dnevni red jer su vladajući tada odlučili da žele čuti i Radmanovo objašnjenje svih \"grijeha\" za koje ga se optužuje, pa je dobio tri tjedna za pismeno očitovanje. S obzirom da je to bilo nekoliko dana prije ljetne stanke u zasjedanju Sabora, Radman je u biti dobio mirno ljeto.

Radman je u predviđenom roku dostavio Odboru očitovanje na osam stranica, u kojem između ostalog kaže da NO zahtjev za njegovim razriješenjem nije podnio u skladu sa zakonom, te opravdava sve one \"grijehe\" za koje ga je NO teretio.

Medijski eksponirani

- Neki članovi NO-a bili su medijski eksponirani i često angažirani u promoviranju raznih stajališta koja nisu u skladu s interesima HRT-a. HRT se sada nalazi pred početkom višegodišnjeg projekta restrukturiranja. Za njihovu provedbu potrebna je podrška svih tijela HRT-a, njihov objektivan i usklađen pristup te suradnja u ostvarivanju istog cilja, što je do sada nažalost izostalo od strane nekih članova NO-a – stoji na kraju Radmanova očitovanja.

Bez neke velike rasprave većinom glasova vladajućih i uz protivljenje oporbe (laburista i HDZ-a), odlučeno je da se neće prihvatiti zahtjev NO-a. Protiv razriješenja Radmana bio je i HNS-ov Goran Beus Richembergh koji je prije ljeta na svom Facebook profilu napisao da Radmanu ne preostaje ništa drugo nego dati neopozivu ostavku s obzirom da sve više kompromitira HRT-a.

- Iako sam podržavao izbor Gorana Radmana za glavnog ravnatelja HRT-a, nakon svih afera koje su ga pratile sam prije ljetne stanke, zatražio sam s govornice Hrvatskog sabora da podnese ostavku. Ostajem dosljedan i dalje mislim da treba dati ostavku – kazao je predsjednik Odbora Branko Vukšić. HDZ-ov Jasen Mesić je pak ustvrdio da su svi parametri rada HRT-a sve gori i gori.

- Stanje je sada kudikamo gore nego što je bilo prije njegova imenovanja – smatra Mesić, a njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak nije se složila s Radmanovim očitovanjem u kojem on tvrdi da NO nije postupio u skladu sa zakonom kad je tražio Radmanovu smjenu.

- Radman je tamo demantirao sve navode NO-a, pa čemu ova farsa, cijelo ljeto smo čekali da bi čitali nečije demantije – zamjerila je Glavak.

Smirile se strasti

SDP-ov Ivan Račan rekao je da su se određene strasti koje su bujale u vrijeme zahtjeva za Radmanovom ostavkom sada smirile.

- Glavni ravnatelj je napravio neke greške, volio bih da do njih nije došlo, veliki dio toga što mu se stavljao na teret je bilo prenaglašeno i od članova NO-a i od medija. Nemaju pravo na folklor koji mu se tu nametao – smatra Račan te dodaje da glavnog ravnatelja sad tek čeka najteži posao, a to je restrukturiranje HRT-a.

Na prijedlog vladajućih Odbor je donio sljedeći zaključak.

 - Unatoč opravdanosti dijela primjedbi NO-a koje je uočilo i sankcioniralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nisu se stekli uvjeti za nastavak pokrenutog postupka razrješenja glavnog ravnatelja. Odbor smatra da NO i glavni ravnatelj trebaju nastaviti obavljati svoje dužnosti sukladno Zakonu o HRT-u i surađivati na otklanjanju svih uočenih nepravilnosti kao i međusobnih prijepora – zaključak je odbora protiv kojeg su glasovali oporbeni zastupnici.

Osim ove točke, Odbor je utvrdio listu od devet kandidata koji su se prijavili za člana NO-a HRT-a koje se oslobodilo nakon odlaska Vesne Kusin na mjesto zamjenice gradonačelnika Zagreba. Prijavili su se Ljiljana Ciglar, Jasmina Jovev, Dragutin Veselčić, Branimir Ježić, Dražena Slade Šilović, Milorad Kardum, Stojan DePrato, Ivica Radoš i Silvija Vig, dok Ninoslav Kopač i Pero Kvesić nisu poslali svu dokumentaciju pa njihove molbe nisu prihvaćene. S obzirom da je u međuvremenu još jedan aktualni član NO-a Goran Krmpotić podnio ostavku, Odbor je odlučio ponovno raspisati natječaj za njegovo mjesto u NO-u.

>> Radman: Da se bar nikad nisam vratio na HTV

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije