Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NEOVISNOSTI

Sabor svečanim prijemom obilježava četvrt stoljeća neovisnosti RH, Orešković polaže vijence na Mirogoju

zastava
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
07.10.2016.
u 08:18

Povijesnu odluku o neovisnosti, Sabor je temeljio na referendumskoj volji hrvatskih građana da imaju samostalnu državu, te na Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991.

Hrvatski sabor će svečanim prijemom obilježiti četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada. Predviđeno je obraćanje predsjednika Sabora akademika Željka Reinera, a na  nazočit će državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Hrvatska od tada više nije smatrala legalnim ni legitimnim ni jedno tijelo bivše države, kao ni njene pravne akte pa je time bivša zajednička država za nju prestala postojati. Povijesnu odluku o neovisnosti, Sabor je temeljio na referendumskoj volji hrvatskih građana da imaju samostalnu državu, te na Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991.

Predsjednik Sabora Željko Reiner i premijer Tihomir Orešković prije toga će sudjelovati u ceremoniji polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Gradskom groblju Mirogoj u 10 sati.

>> Nova kovanica od 25 kuna u optjecaju, evo gdje se može nabaviti

Komentara 3

CR
CROLINDA
08:50 07.10.2016.

da je neovisna bila bi dekomunizirana i detitoizirana ne bi imala u glavnom gradu države Hrvatske bizarno sramotni Trg mašala-zločinca Tita koji Hrvatsku nije dao ni sanjati i koji je na Hrvatima vježbao sve one sramotne klasične osobine diktatorskih režimaa - sram vas i stid bilo zašto još uvijek ne primjenjujete EUrezoluciju o osudi komunizma i uklanjanju njegovih simbola i vođa iz javnog prostora- zašto tako sramotite Hrvatsku i vrijeđate Hrvate- valjda vam je na srcu grb samo kao mimikrija a u srcu još uvijek crveni pentagram

Avatar kakon
kakon
10:12 07.10.2016.

Neovisna? čekajte, jesam li previdio neke važne novosti?

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:50 07.10.2016.

Hm, nakon 25 godina neovisnosti, morat ćemo ovu našu državicu poslati u komunu za odvikavanje od financijske ovisnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije