Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUPA NA SNAGU 8. DANA OD OBJAVE U NN

Sabor raspravio o Vladinom prijedlogu proglašenja IGP-a, 'Nije istina da nemamo flotu za kontrolu'

Zagreb: Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
03.02.2021.
u 22:50

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici prihvatila novi amandman na Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP)

U Saboru je u srijedu raspravljen Vladin amandman na Prijedlog Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru prema kojem ta odluka, umjesto 1. veljače, na snagu stupa "osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama".

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici prihvatila novi amandman na Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Hrvatske u Jadranskom moru, jer Sabor zbog nedostatka kvoruma nije u petak izglasao tu Odluku koja je trebala stupiti na snagu 1. veljače, pojasnio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Amandman se podnosi zbog utvrđivanja trenutka stupanja na snagu Odluke. Naime, amandmanom koji je Vlada podnijela Saboru 14. siječnja 2021., bilo je predviđeno stupanje na snagu Odluke 1. veljače". rekao je Radman. 

Budući da do tog datuma Sabor nije donio Odluku jer se nisu ispunili uvjeti za njezino stupanje na snagu 1. veljače bilo je potrebno, pojasnio je Grlić Radman, da Vlada povuče ranije podneseni amandman i podnese amandman kojim se uređuje stupanje na snagu Odluke osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je da talijanske koćarice i dalje ribare u hrvatskom dijelu Jadrana i to njih stotine. Pokazao je i internetsku aplikaciju kojom je potkrijepio svoje tvrdnje. Bit će i dalje na stotine dokle god je Vlade Andreja Plenkovića, ustvrdio je. 

Najavio je potporu Odluci ustvrdivši kako je "ključno da je država talac u rukama premijera Andreja Plenkovića" koji je "radi ostvarenja svojih ambicija uložio cijelu Republiku Hrvatsku". IGP-om se što se tiče ribarenja ne mijenja se ništa, a u pogledu nekih drugih stvari nešto, drži Zekanović.

Ministar Radman odgovorio je kako Zekanović ponavlja iste tuđe teze i neistinama obmanjuje javnost. "Ne može uvjeriti javnost suprotno od onoga što govori Andrej Plenković i može biti sretan da imamo takvog premijera, Vladu i HDZ kao nositelja vlasti", ustvrdio je.

Naglasio je i kako se "tom Odlukom želi zaštititi najugroženija područja, a suverenitet je ograničen objektivnim međunarodnim poretkom".

Branko Bačić (klub HDZ-a) rekao je kako će u petak, nakon izglasavanja IGP-a, Ujedinjenim narodima biti upućena diplomatska nota da je umjesto Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP) proglašen Isključivi gospodarski pojas te da će to biti nadogradnja ZERP-a.

"Značaj je što IGP proglašavamo zajedno s Talijanima, jer je Jadran poluzatvoreno more i bitno je da ga zajedno štitimo", istaknuo je Bačić.

Kazao je i kako nije točno da Hrvatska nema flotu za kontrolu IGP-a. Nabrojao je u tom smislu brod Andrija Mohorovičić i osam brodova, bespilotne letjelice, 60-ak brodova lučkih kapetanija, brodove pomorske policije, naveo je i kako je izgrađeni brod Omiš s odgovarajućim naoružanjem, a ugovorena su još za izgradnju četiri broda. Raspoređeni su duž cijelog Jadrana, a radarski sustav prati sve brodove u realnom vremenu, dodao je Bačić.

Miro Bulj (Klub Mosta) najavio je potporu amandmanu na Odluku istaknuvši je kako je nužna da Hrvatska ima obalnu stražu koja će štititi isključivi gospodarski pojas i kroz europske institucije, kako talijanske ribarice u hrvatskom Jadranu ne bi mogle činiti što god ih je volja.

Proglašenje IGP-a je svečani čin, ali nije dovoljan, rekao je Bulj dodavši kako očekuje njegovu punu primjenu. Izrazio je žaljenje što IGP nije proglašen ranije, ali i poručio kako mu je drago što je premijer Plenković prihvatio njegov prijedlog.

Na kraju radnog dana u Saboru predsjednica Odbora za izbor i imenovanja Nada Murganić izvijestila je kako će vanjski članovi saborskih odbora umjesto 1. veljače stupiti na dužnost danom donošenja odluka o imenovanju. 

Komentara 2

K1
Kalimero_12
23:08 03.02.2021.

Rušilačka bagra uvijek ima prigovore. Ako i nemamo flotu za kontrolu, važno je da drugi znaju kada vrše nedozvoljene radnje na našem teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije