Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Trumpova politika

Sa saveznicima se svađa, a na Istoku se miri

Jim Mattias
Reuters/Pixsell
28.06.2018.
u 20:15

Jučer je američki ministar obrane John Mattis posjetio Kinu, a Trumpov savjetnik John Bolton otišao je na noge Lavrovu i Putinu.

Nakon što je u relativno kratkom vremenu znatno zategnula, ponajprije gospodarske, ali i političke odnose s europskim saveznicima, te Kanadom i Meksikom, Trumpova administracija počela je veliku političku ofenzivu zbližavanja sa zemljama koje su označene kao “glavni neprijatelji zapada”, Rusijom i Kinom.

Ruka pomirenja SAD-a

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji slovi za glavnog “jastreba” Bijele kuće, čovjek zbog čijih je usporedbi s “libijskim modelom rješenja nuklearnog programa” zamalo došlo do otkazivanja sastanaka sa Sjevernom Korejom, jučer je boravio u Rusiji kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, i to kako bi se dogovorili detalji budućeg summita Trump – Putin.

Odnosi SAD-a i Rusije možda su i na najnižoj razini od završetka hladnog rata, no Washington je prije nekoliko tjedana počeo pružati ruku pomirenja, posebice otkako je zahladnio odnose s Bruxellesom i Ottawom. Uostalom, upravo je Trump predložio da se Rusija vrati u društvo G7, što su ostali čelnici skupine najrazvijenijih zemalja svijeta odbili.

Susret Putin-Trump trebao bi se održati polovicom srpnja, nakon summita NATO-a u Buxellesu na kojem će biti i Trump, a iako za sada još nije poznato gdje će se čelnici SAD-a i Rusije susresti, kao najizglednije lokacije spominju se Beč i Helsinki. Susret s Putinom vjerojatno će, pokvariti i odnose Washingtona s njihovim najvjernijim saveznikom, Londonom.

Naime, Velika Britanija već nekoliko mjeseci vodi prilično žestoku kampanju protiv Rusije pokušavajući izolirati Moskvu na međunarodnom planu cijelim nizom optužbi, uključujući i navodno trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripala.

U isto vrijeme dok je Bolton u Rusiji, u Peking je otišao ministar obrane SAD-a John Mattis. Ovaj umirovljeni general američkih marinaca također je poznat po svojim tvrdim stavovima, a napose baš prema Kini i njenoj vojnoj politici “iskoraka na more”. Ujedno, Mattis je u Peking otišao u vrijeme žestoke eskalacije trgovinskog rata između dvije zemlje. Očito je kako je Mattis posjetio Kinu zbog želje Trumpa da se odnosi između dviju zemalja smire.

– Dokle god na obje strane postoji volja za razgovorom i spremnost na kompromis, ne postoji problem koji se ne može riješiti - ustvrdio je povodom Mattisova dolaska glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang. No, Xi Jinping, kineski vođa, odaslao je nešto tvrđe poruke.

Tripolarni svijet

- Što se tiče kineskoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta naš je stav odlučan i jasan: od teritorija kojega su ostavili naši pretci ne možemo izgubiti ni pedlja. Stvari koje pripadaju drugima - ne želimo - rekao je on, pokazavši da u odnosima između dvije zemlje postoje otvorena pitanja.

Vanjskopolitička turneja dužnosnika SAD-a pokazuje kako Washington mijenja ciljeve na međunarodnom planu.

Prema svemu sudeći, zapadni partneri Trumpu nisu bitni, niti ih doživljava ravnopravno sa SAD-om. Oni s kojima treba razgovarati na jednakoj razini ostala su dva “hvatišta” u tripolarnom svijetu, dvije velesile, Rusija i Kina.

Jim Mattias
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije