Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
status predmeta

S vjeronauka nema ispisivanja, svi ‘izborni’ obvezni su cijele godine

vjeronaucna olimpijada
Marko Jurinec/PIXSELL
29.09.2018.
u 19:23

U ugovorima Hrvatske i Vatikana stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu.

Splitski znanstvenik i političar iz stranke „Pametno“ Ivica Puljak naciljao je, preksinoć sa svoga Facebook profila, vjeronauk u osnovnim školama, ali je, čini se, promašio metu. Puljak se osvrnuo na dopis Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije ravnateljima osnovnih škola, u kojima se apeliralo na ravnatelje da ne nude djeci ispis s vjeronauka pod izgovorom da je izborni predmet.

”Neki su jednakiji od drugih”

– U novom zakonu piše da je „za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna pisana suglasnost roditelja“, što prije nije trebalo. Stoga su neke škole tražile suglasnost roditelja za sve izborne predmete. Dakle, ništa neobično. Ali to se nije svidjelo Katehetskom uredu, koji je pismom upozorio škole da za vjeronauk ne smiju tražiti ovu suglasnost, tj. da vjeronauk nije isti kao drugi izborni predmeti – napisao je Puljak, dodavši podrugljivo da je „sve u svemu oživotvorenje izreke iz Orwellove Životinjske farme ‘Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih“. Puljka je demantiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz kojega su nam rekli kako vjeronauk ima jednak status kao i ostali izborni predmeti. Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, roditelj ima pravo i obvezu odlučiti o uključivanju svog djeteta u programe koji nisu obvezni za sve učenike.

Postupak odabira, kao i postupak ispisa kod izbornih predmeta isti je za sve predmete koji nisu obvezni. Do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o izboru, odnosno uključivanju učenika u vjeronauk, bila je potrebna izjava, odnosno pisana suglasnost roditelja/skrbnika. Roditelj koji je upisom svoga djeteta u I. razred osnovne škole potpisao suglasnost za uključivanje svoga djeteta u nastavu vjeronauka nije u obvezi svake godine ponovno potpisivati suglasnost – kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja objašnjavajući kako je izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju suglasnost roditelja potrebna za sve druge izborne predmete, dakle ta je obveza sada formalizirana, pisana suglasnost potrebna je i za druge izborne predmete te da su škole u praksi do sada upisivale učenike u izborne predmete temeljem suglasnosti roditelja koja nije nužno morala biti u pisanom obliku.

Škole koje otprije imaju pisanu suglasnost roditelja za uključivanje učenika u izborne predmete suglasnost ne moraju ponovno tražiti. Predmeti koji se izvode izborno, a to je i vjeronauk, obvezni su tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele – kažu iz Ministarstva, iz čega proizlazi da je vjeronauk, zapravo, svih ovih godina prije zakonske izmjene bio preteča demokratičnosti roditelja u formalnom izjašnjavanju kao izborni predmet.

U Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije kažu kako u njihov ured stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima je i vjeronauk. A što je, jasno je sada po stavu Ministarstva, posve pogrešno. Time se krše i ugovori Hrvatske i Vatikana o odgoju i kulturi te provedeni ugovor o vjeronauku države i Hrvatske biskupske konferencije.

Periš: Ankete su suvišne

U ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je u pisanom obliku obavijestiti školu prije početka nove školske godine – kažu iz Katehetskog ureda te dodaju kako neki ravnatelji dijele učenicima ankete i tako im sugeriraju da se ispišu s vjeronauka i objašnjavaju da se vjeronauk, kada je jednom izabran, ne smije više stavljati učenicima i roditeljima na izbor.

Pročelnik Katehetskog ureda don Josip Periš pozvao je stoga ravnatelje i ravnateljice da ubuduće u ankete koje dijele učenicima o izboru novih nastavnih predmeta ne stavljaju katolički vjeronauk budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole.

Komentara 66

JP
josip.pivar11
20:28 29.09.2018.

Pa ispisati se može na početku svake školske godine, a ne tijekom trajanja. Tako dugo dok se ne ispiše traje prvotna prijava. Budući da velika većina učenika nastavlja s izborom vjeronauka tijekom školovanja, to je tako jednostavnije negoli da se treba na početku svake školske godine ponovno upisivati. Kome je to važno njemu i nije to baš tako teško učiniti.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
20:28 29.09.2018.

Ako su roditelji odgovorni za odgoj svoje djece i ako se izjasne za vjeronauk ili ne, gdje je tu problem za one roditelje, koji žele da im djeca pohađaju vjeronauk u školi?!

HH
Hrvoje Hrk !!
19:40 29.09.2018.

Ja znam da mi kad smo bili klinci ili kad se išlo u srednju to je bio najbolji predmet , totalna zeka peka na satu , nesto kao odmaranje, bolje od likovnog ili tjelesnog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije