Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužni prosvjed

'S teškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!'

prosvjed split,djeca s poteškoćama (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/6
14.12.2012.
u 14:43

Djeca s posebnim potrebama i njihovi roditelji upozorili su da ih smanjenje prava vodi u izolaciju i život unutar svoja četiri zida

Mnoštvo dječjih invalidskih kolica s njihovim malim vlasnicima koji su se okruženi roditeljima smrzavali i kisnuli – bio je  prizor najtužnijeg prosvjeda koji je ikad održan na splitskoj rivi. Organizirale su ga Andrijana Žderić i Vesna Golemac, majke djece s teškoćama u razvoju, a podržala ih je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije.

"S teškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!", poruka je roditelja razočaranih sve manjim pravima koja im osigurava država. – Sustav ne funkcionira kako bi trebao. Udrugama su ukinuta sredstva za osnovne djelatnosti zbog čega će djeca u manjim sredinama izgubiti mogućnost korištenja usluga logopeda, terapeuta, psihologa. Ne znamo što ćemo jer nakon ove odluke i ona djeca koja su sposobna nešto postići zatvaraju se u svoje domove. Želimo dostojanstven život. Ne želimo više, nego želimo drugačije – rekla je Andrijana Žderić koja ima dvoje autistične djece.

– Tražimo školovanje naše djece, njihovu integraciju u društvo. Tražimo povećanje naknade za roditelje njegovatelje jer je zaista sramotno da za svoj rad imamo plaćenu satnicu od 3,60 kuna – poručila je Vesna Golemac, majka 11-godišnjaka s autizmom. – U 30 godina, koliko sam osoba s invaliditetom, zaista sam prošao svašta, ali mi je najteže bilo gledati moju majku koja je živjela teži život nego ja – izjavio je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga. Državi je mnogo dati roditelju njegovatelju 2500 kuna, poručuju majkama da djecu daju u ustanove, a tamo takvo dijete državu košta 12.000 kuna, tvrdi Raos.

Prosvjednici će u Zagrebu odgovornima predati dokument na kojem su objedinjeni svi problemi osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

>>'Dajte našoj djeci kolica. Vi možete hodati, naša djeca ne!'

Komentara 2

PI
pinjoli
16:40 14.12.2012.

Zašto TUŽAN ? Mislili ste možda na DIRLJIV ... ? Istina - TUŽNO je što djeca i roditelji moraju na ulicu ! Oni su tužni godinama ... jel koga bilo briga za to. Sad kad su konačno rekli DOSTA DISKRIMINACIJIIMINACIJI I NEPOŠTIVANJU ZAKONA ... nema tuge ... dapače !

3S
3000 sa zaprekama
18:20 14.12.2012.

Kao učitelj podržavam ovaj prosvjed. Mi (vi) koji nemate djecu sa poteškoćama u razvoju niste ni svjesni kakve nadljudske napore izdržavaju i proživljavaju ljudi koji imaju tu djecu. Osim građevnskih prepreka, nerazumijevanja okoline i tzv. prijatelja još gora je ona birokratska barijera s kojom se oni susreću. Kako sam položio ispi metodika rada s djecom s poteškoćama u razvoju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku kod prof. Andrić, pobornik sam uključivanja takve djce u redovnu školu po prilagođenom programu njihovim fizičkim i psihičkim sposobnostima. No, tada nama učiteljima, potreban je asistent (pomoćnik) u nastavi, koji će se brinuti samo za to dijete. Molim državne institucije da to omoguće svakom djetetu koje ima poteškoće u razvoju, bilo gdje u Hrvatskoj. Kako ja radim na selu, tu je tek potrebna pomoć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije