Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća se naknada

‘S povratnom naknadom domaće mlijeko 50 lipa skuplje od uvoznog’

mlijeko
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
30.11.2018.
u 09:04

Dukat, Vindija i Meggle kažu da uz poskupljenje ide i dodatni harač od 10 lipa

Vraćanjem povratne naknade litra domaćeg svježeg mlijeka u PET boci bit će skuplja najmanje 50 lipa u odnosu na uvozno mlijeko koje se na tržište plasira u tetrapak pakiranju. Stoga se pitamo kada će se u ovoj zemlji početi poticati domaća poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industrija, poručili su jučer iz Dukata, nakon što je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dubravko Ponoš najavio ponovno uvođenje povratne naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te na staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka od 2 dcl.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić od “detektiranja” novih obveznika plaćanja naknade očekuje dodatnih 60 do 250 mil. kuna u sustavu. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smatra kako vraćanje naknade za ambalažu mlijeka neće dovesti do ozbiljnijih poremećaja na tržištu.

No eventualno povećanje cijena mlijeka, kao i uvođenje povratnih naknada ipak prvo treba iskomunicirati između proizvođača, Fonda i Vlade.

Dukat, Vindija i Meggle, upozoravaju kako linearno poskupljenje mlijeka za najmanje 50 lipa podrazumijeva i dodatni harač koji su oni dužni platiti Fondu – 10 lipa plus PDV za svaku jedinicu proizvoda.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
09:11 30.11.2018.

Sto hdz vise reformira, to su gradjani sve siromasniji.

NA
Napalm
14:48 30.11.2018.

Ne sjećam se da li su prije par godina, pri ukidanju povratne naknade za boce od mlijeka, snizili cijene mlijeku?

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
10:58 30.11.2018.

Nešto nije u redu sa narodom kad skuplja otpad što ga proizvodi netko drugi?. Uz to još plača odvoz istog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije